zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Brutalni umor na cvetno nedeljo v Mariboru ne bo kaznovan

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
05.06.2022 04:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V tretjem nadstopju bloka se je pred tridesetimi leti zgodil brutalni zločin.
Igor Napast

Bila je cvetna nedelja 12. aprila 1992, sijalo je sonce. A okoli poldneva je stanovalce v bloku v Štrekljevi ulici 42 v Mariboru pretreslo grozljivo odkritje. V tretjem nadstropju so našli truplo 47-letne stanovalke Majde Pratneker. Negibna je ležala na pol v stanovanju in na pol na hodniku, okoli trupla so bile mlake krvi. Kri je bila tudi na vratih, zidovih hodnika, krvave sledi je bilo najti povsod po stanovanju. Obdukcija je pokazala, da je bila stanovalka trinajstkrat zabodena. Enajst vbodov je bilo na sprednjem delu telesa, en na hrbtu, na vratu pa je imela prerezno rano. Usoden naj bi bil vbod v srce.

Ležala je med vrati, mrtva

Majda Pratneker je umrla zaradi številnih vbodov.
Policija

V času umor je bil sicer v stanovanju tudi takrat komaj polnoletni sin Pratnekerjeve. Dva moška sta tistega dne pozvonila pri 47-letni Mariborčanki, a Majda Pratneker ju je očitno poznala in ju je povabila noter. Sin je neznanca videl, a se je nato umaknil v sobo. Čez čas je iz dnevne sobe slišal ropot, ki ga je še najbolj spominjal na prepir, iz stanovanja je zbežal k sosedom. Ko se je vrnil s sosedom, je bilo za mamo že prepozno. Ležala je med vrati, mrtva.

Sin je policistom oba moška zelo podrobno opisal, na tej podlagi je nastal tudi fotorobot enega od domnevnih morilcev. Kasneje naj bi bil na podlagi osebnih karakteristik, predvsem velikih ušes, sin med fotografijami moškega tudi prepoznal. A policisti drugih dokazov niso imeli, zato zadeve niso mogli zaključiti, četudi so vmes uporabljali celo posebne metode in sredstva, tudi telefonsko prisluškovanje. Policisti vedo le to, da je ženska moška sama povabila v stanovanje.

Kriminalisti so našli na mizi tri prazne kozarce, forenzična preiskava je pokazala, da so iz njih pili trije različni ljudje. Eden od sosedov je tistega dne nekaj čez poldne videl moška, ki sta bežala po stopnicah, eden od njiju naj bi med begom padel in nato nekaj spregovoril v tujem jeziku, menda albanskem. Tudi ta očividec je moška policistoma opisal. Njegov opis je bil zelo podoben opisu moških, ki ju je videl sin Majde Pratneker.

Policija

Prvi moški je bil star 30 do 40 let, visok okoli 170 centimetrov, temnih ali črnih kratko pristriženih las, imel je črne brke. Oblečen je bil v kavbojke in črno usnjeno jakno, obut pa v svetle nizke čevlje. Drugi je bil po opisu star okoli 30 let, visok kakšnih 180 centimetrov, močnejše postave, rjavih kodrastih las. Oblečene je imel kavbojke in jakno iz džinsa, obut je bil v bele športne čevlje.

Policisti si, glede na dejstvo, da so neznanca ljudje tistega dne videli, verjetno niso mislili, da bo ta umor ostal nerešen, nekaznovan za zmeraj. Od zločina je namreč minilo že trideset let, zato je pregon morebitnih strorilcev že zastaral.

Eden znan, drugi mrtev

Pred slabim desetletjem so za Večer na mariborski policijski upravi pojasnjevali, da imajo za enega od osumljencev podatke, da naj bi bil še vedno v Sloveniji, vendar zbranih dokazov ni toliko, da bi ga bilo mogoče prijeti. Drugi osumljenec je bil po umoru nekaj časa v Sloveniji, nekaj časa na območju nekdanje Jugoslavije, kasneje so policisti prejeli informacijo, da naj bi bil mrtev. Policisti o imenih ne želijo govoriti, dejali so, da je to zgolj ena od sledi v tej nezaključeni preiskavi. Tako nam niso želeli odgovoriti na vprašanje, ali držijo naše informacije, da so policisti v zgodbo hitro po zločinu vpletli Naserja Berisho. Po nekaterih podatkih naj bi bil eden od obeh domnevnih osumljencev prav on. Kot je znano, ga je 23. aprila 1999, torej sedem let po smrti Majde Pratneker, v Celju ustrelil policist Matej Bobera. Za Berisho, iskanim kriminalcem, je bila tedaj razpisana tiralica. Pred Bobero je zbežal, policist je tekel za njim. V polmraku se je policistu zazdelo, da ima Berisha v rokah pištolo, zato je streljal nanj in ga ubil. Kasneje se je izkazalo, da Berisha ni bil oborožen, v rokah je imel mobitel. Kdo naj bi bil drugi osumljeni, se javno nikoli ni vedelo.

Policisti so v letih preiskave umora, ki pa je zdaj zaradi zastaranja zaključena, preverili skoraj vse: kako je ženska živela, s čim se je ukvarjala, s kom se je družila, skušali so najti morilsko orožje. In kakšen naj bi bil motiv za umor Majde Pratneker? Kriminalisti so najprej preiskovali koristoljubje, a ko so ugotovili, da iz stanovanja niso izginili vrednejši predmeti, so ta motiv opustili. Morebiti bi lahko šlo za maščevanje, na kar naj bi nakazovala predvsem brutalnost zločina. Tako naj bi menil tudi strokovnjak, ki je skušal izdelati profil morilca. Po nekaterih informacijah naj bi bila možakarja tistega dne pri Majdi Pratneker iskala moškega, s katerim naj bi bila ženska prijateljevala. Eni trdijo, da sta bila nekaj časa v intimni zvezi, a sta se nato razšla, spet drugi, da sta bila povezana zaradi preprodajanja deviz na črnem trgu.

Iskala naj bi prijatelja

Ženska, ki je po ločitvi ostala sama z otrokom, bila je inženirka agronomije, je skušala po svojih najboljših močeh poskrbeti za sina. Ob službi se je zato lotila še marsičesa. Veliko je potovala in s potovanj prinašala modna oblačila, ki jih je nato v Sloveniji prodajala naprej. Večkrat naj bi bila celo sama organizirala nakupovalne izlete, predvsem v Turčijo in na Češko. Njen krog prijatelje in znancev naj bi bil zelo širok, z nekaterimi od njih pa naj bi se zapletla v preprodajo deviz, predvsem nemških mark. Po neuradnih podatkih naj bi bila neznanca tistega dne iskala prijatelja Majde Pratneker prav zaradi deviz. Menda naj bi bila mislila, da bo tega dne ta prijatelj v stanovanju v Štrekljevi ulici. Kaj se je nato zalomilo med trojico v stanovanju, ne ve nihče. Po nekaterih neuradnih podatkih naj bi bil na usodni dan imel prijatelj Majde Pratneker rojstni dan in naj bi ga ta vabila k sebi. A ni prišel, menda je imel za tisti dan trden alibi, saj so ga policist preverili. Kasneje umorjena naj bi ga menda klicala v času, ko sta bila neznanca pri njej, a se ji ni oglasil.

Policisti sicer pravijo, da bodo primer preiskovali, dokler ne bo rešen, a četudi bodo storilci kdaj znani, če so še živi, za zapahe zaradi smrti 47-letne Mariborčanke ne bodo odšli.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?