Božična zvezda kot praznična kraljica: Kako ravnati, da ne bo okoli božiča brez listov?

Miša Pušenjak Miša Pušenjak
15.12.2019 02:08

Ta lepa, v naravi zelo skromna rastlina je resnično postala kraljica naših praznikov. Njeni rdeči ovršni listi res spominjajo na zvezdo, rdeča barva pa je simbol božiča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miša Pušenjak

Pri nas je ne poznamo prav dolgo, tako kot mnogo komercialnih zadev je prišla iz ZDA. O njeni negi sem že dosti pisala, mogoče pa vas bo zanimalo nekaj manj znanih, zgodovinskih dejstev o njej.
Božične zvezde so mlečki, grmi, ki cvetijo na robu gozda, najpogosteje v Mehiki. Prvi, ki je to rastlino leta 1828 spravil v ZDA je bil Joel Roberts Poinsett, ameriški veleposlanik v Mehiki. Rastlino so že takrat domačini uporabljali za krašenje v božičnem času. Robertsu je bila tako všeč, da jo je poslal nekaterim prijateljem v ZDA. Med njimi je bil tudi John Bartram iz Philadelphie. Takoj je prepoznal njeno lepoto. Podaril je rastlino svojemu prijatelju Robertu Buistu, vrtnarju, ki pa jo je prodajal kot rezano cvetje, ne kot lončnico. Tudi božični čas sprva ni bil tisti, v katerem se je najbolj prodajala. Za to, da je najlepša prav v najkrajšem dnevu leta, je bilo potrebnega še nekaj časa. Tisti, ki je pravzaprav njeno slavo začel, je bil drugi vrtnar, član slavne družine vrtnarjev Ecke iz Južne Karoline. Še danes je najbolj znana prav po vzgoji te lepe rastline.

Božične zvezde so različnih barv, tudi nežne bele so med njimi.
Miša Pušenjak

Nakup božične zvezde

Dobro je poznati nekaj značilnosti te rastline, da že ob nakupu ne povzročimo, da bo okoli božiča skoraj brez listov. Božična zvezda je velik grm, skoraj drevo, ki živi na robu tropskih gozdov. Tam, kjer raste v naravi, temperature nikoli ne padejo pod 15 stopinj Celzija. Cveti v zimskem času, v kratkem dnevu, saj njeni cvetovi niso dovolj razkošni za tropski gozd. Opraševalcem v času bujnega cvetenja ostalih rastlin sploh ne bi bila zanimiva. Kar vidimo in je njen najlepši okras, namreč niso cvetovi, ampak samo lepo obarvani ovršni listi. Skratka, listi na vrhu vej, ki se obarvajo zato, da pritegnejo opraševalce. Da se to zgodi, mora imeti noč vsaj 14 ur; brez tega so najlepše šele nekje v februarju.

Stara božična zvezda v primernih pogojih ponovno zacveti.
Miša Pušenjak

Božična zvezda doma

Vedno, tudi če jo boste podarili, jo odvijte takoj. Ne mara biti utesnjena in svoje nezadovoljstvo takoj pokaže tako, da začne odmetavati liste. Potrebuje svetel in topel prostor, vendar naj ne bo v pretoplih prostorih, kjer je nad 25 stopinj Celzija. Za razliko od božičnih kaktusov dobro prenaša prestavljanje. Ne mara pa cigaretnega dima in slabega zraka.
Potrebuje veliko svetlobe, a ne mara neposrednih sončnih žarkov. Prav tako ni najbolj srečna pri sevanju televizorja in računalnika.

Miša Pušenjak

Po praznikih

Če želite, se lahko preizkusite in poskušate božično zvezdo obdržati do naslednjega leta. Ko ji odpadejo vsi listi, jo porežite tako, da boste odstranili dve tretjini poganjkov. Tako boste dosegli, da se bo razvejala in postala lepo oblikovan, gost grm. Postavite jo v neogrevan prostor, a na svetlo. Zalivanje naj bo zelo zmerno, da bo do pomladi lepo počivala.
Spomladi jo najprej presadite, saj je običajno posajena v zelo nehranljiv substrat. Pogosto ji hranil zmanjka že pozimi. Izberite substrat, ki ste ga kupili za balkonsko cvetje. Poleti naj bo zunaj, a v senci. Ven jo postavite takoj, ko bodo tudi nočne temperature vedno nad deset stopinj Celzija. Zalivajte jo enako kot vse druge rastline na prostem.

Popki med lepo obarvanimi listi morajo biti popolnoma zaprti.
Miša Pušenjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta