Blaži bolečine ob zvinih in izpahih

Patricija Šenekar
18.11.2018 02:44

Gabez (Symphytum officinale L.) je veljal za malone čudežno rastlino, danes ga - ker vsebuje pirolizidinske alkaloide, ki jih povezujejo s poškodbami jeter - namenjajo le še za zunanjo uporabo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gabezovi listi so izvrstno gnojilo.
Wikipedia

Rad ima rodovitna, vlažna tla z veliko dušika. Gabezovi vijolični cvetovi z velikimi zelenimi listi lahko v vrtu delujejo zelo dekorativno. Paziti pa moramo, kam ga posadimo, kajti velikokrat se gabeza ne rešimo več. Ima tudi do nekaj metrov globoko korenino, s katero dviguje vlago v višje plasti zemlje in iz zemlje črpa dragocene rudninske snovi, ki jih kopiči v svojih listih. Listi in korenina so bogat vir kalcija, kalija in fosforja, vitaminov in beljakovin, čreslovin in sluzi. V vrtičkarstvu je cenjen kot bogata zastirka z veliko kalija; ko zacveti, ga rade obiskujejo čebele, ki jim zagotavlja bogato pašo.
V zdravilne namene se uporablja gabezova korenina, ki jo nabiramo od februarja do marca in od oktobra do prve zmrzali, takrat namreč vsebuje največ zdravilnih substanc. Listi in korenina vsebujejo beljakovino alantoin, ki spodbuja delitev celic in največ prispeva k njegovemu slovesu.

Do nekaj metrov globoka gabezova korenina je zdravilna
Shutterstock

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta