Baletnik z drugega planeta, ki kmalu pride na obisk

Nina Ambrož Nina Ambrož
03.02.2019 06:32

Sergej Polunin je vrhunski in karizmatični plesalec, ki bo marca dvakrat nastopil v Ljubljani s svojo skupino in divjim ritualom. Drugo predstavo so razprodali v pičli uri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot angel v londonskem Palladiumu
Profimedia

Baletni James Dean, enfant terrible, drugi Rudolf Nurejev, Nižinski današnjega časa. Fenomenalen, genialen, vrhunski, uporniški. Primerjav s slavnimi ljudmi in presežnikov, ki jih pripisujejo Sergeju Poluninu, 29-letnemu baletniku, ne zmanjka. Zvezda je in zvezda bi bil, četudi ga mediji ne bi povzdignili v ikono in mu tlakovali poti do legende. Ljubitelji baleta po svetu ga obožujejo, vstopnice za njegove predstave so razprodane tudi dve leti vnaprej.

Osebni arhiv Sergeja Polunina

Poklon velikemu Nižinskemu

Polunin se bo v Ljubljani s svojo moško plesno skupino poklonil Vaclavu Nižinskemu in njegovi sugestivno prevratni interpretaciji Pomladnega obredja, enega najznamenitejših baletov vseh časov. Poluninov Sacre je koreografirala Japonka Juka Oiši, balerina, ki se je vrtela na nemških odrih, zdaj pa že nekaj let pleše in koreografira kot "freelancerka".
Za Nižinskega (1890-1950) je večina bralcev najbrž že slišala, saj velja za enega najbolj nadarjenih plesalcev vseh časov in začetnika modernega plesa. Ruski plesalec in koreograf poljskega porekla je zaslovel kot član Ruskega baleta v obdobju, ko se je ta uspešno promoviral v tujini in pomembno vplival na kulturno sceno v Parizu. Med zanimivostmi o Nižinskem je mogoče prebrati, da je lahko plesal na konici prstov, kar je za razliko od žensk za moške plesalce redkost. Njegovi svetovi so bili povezani tudi z narcisizmom, obsedenostjo z bogom, homoseksualnostjo, shizofrenijo.

Take Me to Church
Profimedia
Profimedia

Adijo, elita in tekmovalnost

Rojen v ukrajinskem mestu Herson se je Sergej Vladimirovič Polunin začel ukvarjati z baletom pri osmih letih in se najprej šolal v Kijevu. Izjemne fizične predispozicije je kazal že kot dojenček, svoj talent pa brusil z vztrajno, disciplinirano vadbo. Pri trinajstih so ga sprejeli v londonsko kraljevo baletno šolo, kjer je kmalu začel opazno izstopati in pobirati nagrade. Sam, brez znanja angleščine, je v daljni deželi iskal sanje.

Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta