Ajurvedska medicina: Varovanje zdravja zdravega človeka

NR
17.02.2019 02:40

Pred nedavnim je izšel slovenski prevod knjige velikega poznavalca starodavne indijske medicinske znanosti ajurvede Acharye Balkrishne. V indijski kulturi so štirje najpomembnejši smotri človekovega življenja dharma, artha, kama in moksa - dolžnost, blagostanje, hrepenenje in osvoboditev. To je tisto, kar človeku pomaga pri doseganju samouresničitve, osvoboditve iz ciklusa rojstva in smrti ter približevanja bogu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nikoli dovolj
Reuters

Indijska civilizacija ni le starodavna, temveč tudi enkratna. Naša kultura in civilizacija imata korenine in temelje v Vedah. To so verjetno najstarejši spisi med vso literarno zapuščino človeštva. Poznamo štiri Vede: Rigvedo, Jadžurvedo, Samavedo in Atharvavedo. Pričujoča knjiga predstavlja uporabno, verodostojno in na dokazih temelječo informacijo o skrivnostih najstarejše in največje znanosti o zdravljenju, ajurvede, ki je prvotno veljala za sestavni del Atharvavede. Tradicionalno izobraženi modreci imajo ajurvedo za "nesmrtno", kar utemeljujejo z načeli, ki jim je težko oporekati.

Ajurvedski modrec

Načela visokega idealizma

Prvi in najpomembnejši cilj ajurvedske medicine je varovanje zdravja zdravega človeka in šele potem pride zdravljenje bolnega.
Hkrati pa cilj ajurvede ni zgolj osebna korist posameznika, temveč predstavlja s svojim občutkom za ljubezen in sočutje blaginjo za celotno človeštvo. Modreci, ki so religiozno dejavni in želijo doseči odrešitev, podpirajo znanost ajurvede kot svojo dolžnost do religije in ne zaradi lastne koristi ali za izpolnitev kakšnih svojih posebnih želja. Ajurveda opredeljuje praktika takole: Najboljši praktik je vaidja, ki svojo dolžnost opravlja brez pričakovanja denarnega plačila ali kakšne druge nagrade, temveč zgolj iz sočutja in naklonjenosti do bolnika.

Zdravje in sreča na vseh ravneh

Nezdrave dejavnosti štejejo v indijski tradiciji za intelektualne prestopke. Kdor dela intelektualne prestopke, bo trpel izgubo zdravja, njegovo telo bodo prizadele bolezni. Ajurveda se zato predstavlja tudi takole: je vse tisto, kar govori o modrosti dolgega življenja oziroma je znanost, ki opisuje, katera prehrana je dobra in katera ne ter tudi, kaj je dobro in kaj slabo za dolgo in srečno življenje.

Ciceron

Pomaga podaljšati življenjsko dobo

Vsaka substanca lahko ob primernem načinu uporabe in v ustreznih okoliščinah služi kot zdravilo. Prav vsak mineral je mogoče prečistiti in ga uporabiti kot sredstvo, ki lahko rešuje življenje. Ob tem nam ajurveda ponuja znanje o prehrani, življenjskem slogu in drugih zadevah na sistematičen in lahko razumljiv način. Pomaga nam podaljševati življenjsko dobo, hkrati pa nas usmerja k naravi in vodi našo dušo tudi onkraj ciklusa življenja in smrti, da dosežemo osvoboditev.
Nobenega dvoma ni, da je osupljiva modrost ajurvede, ki so jo zbrali stari učenjaki, koristna za vsa človeška bitja. Zato se danes ajurvedsko medicinska znanost širi po vsem svetu. Da bi bila še učinkovitejša, so potrebni novi poskusi in raziskave.
Celo danes še delujejo ajurvedski zdravniki, ki zdravijo na tradicionalen način in so sposobni ozdraviti številne kronične bolezni, ki so s sodobno medicino praktično neozdravljive. Vendar zaradi pomanjkanja interakcije, vzajemnih stikov, komunikacije in sodelovanja ostaja ajurveda zunaj dosega milijonov ljudi, ki so s tem odrezani od najvarnejše in najučinkovitejše medicinske znanosti na svetu.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta