A sploh vemo, kako nositi masko?

12.09.2021 05:00
Sedi, ena!
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Masko na glavo pa dva svinčnika v nos. Malo morgen, to niti pri Predinu ne bi šlo. Ker maske nosimo, da nam zaščitijo dihala - usta in nos. Zdaj so spet obvezne v zaprtih prostorih, s čimer nimam nobenih problemov, dokler jih nosijo učenci in dijaki in delavci v proizvodnji (kar pomeni šest, sedem, osem ur vdihovanja lastnega ogljikovega dioksida, ki ne more nadomestiti kisika, s katerim se napajajo možgani). Problemov nimam, ker pred računalniškim ekranom ne nosim maske, imam pa še ta privilegij, da lahko občasno delam od doma, česar več skoraj nihče - sploh glede na stalne cestne zastoje v smeri Ljubljane - ne počne.

V glavnem, nosite zaščitno masko, ker s tem ščitite vse. Opažam pa, da smo pri maskah prešpricali osnovno šolo in se znašli na fakulteti. Kdo jih zna uporabljati, če sploh kdo (zdravstveno osebje je tu izvzeto)? NIJZ, o katerega ukrepih ima sicer vsak pravico do svojega mnenja, nam je 26. marca 2020 na spletni strani dal konkretna navodila o "splošni uporabi zaščitnih mask". Ste si jih podrobno prebrali ali ste samo površno preleteli kak letak ali se ozrli na plakat? V teh navodilih ne piše, da mask vozniki ne smejo - namesto zastavic NK Maribor - obešati na vzvratna ogledala, pa bi očitno morali predvideti tudi to banalnost, ki je postala pravilo predvsem pri rizični starejši populaciji, pri kateri je stran vržen dan, če človek nečesa ne išče. Maska je najbolj varna na vzvratnem ogledalu - vseskozi na očeh in v mislih, tedne in mesece v uporabi.

Pa smo pri naslednjem kvizu: kako dolgo je maska lahko v uporabi? Poznam vsaj en primer, da jo nekdo nosi v žepu kavbojk, kot da bi šlo za konzervo s trajno uporabo, ne pa za občutljiv izdelek, ki mu rok trajanja poteče - v dveh urah: "Maska je namenjena enkratni uporabi. Zamenjati jo je treba po dveh urah oziroma pogosteje, če je vlažna." Ali smo spet padli na izpitu? Če ne, pohvala.

Pa poskusimo z najlažjim vprašanjem: Kako si masko nadenemo? "Pazimo, da masko primemo samo za ušesne zanke, saj se sicer lahko okužimo." Sedi, dve!

In kam z njo po enkratni uporabi? "Masko vstavimo v plastično vrečko, ki jo z vozlom ali elastiko dobro zapremo in jo na varnem mestu hranimo 72 ur. Vrečko z masko po pretečenih 72 urah odvržemo v koš z mešanimi odpadki." Sedi, ena! Morali bomo na kolektivni popravni izpit.

Po izkušnjah računam, da bo NIJZ naslednji izpitni rok (ukrep) razpisal v kratkem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta