17-letni slovenski vratar igra za Everton, njegov skrbnik v Angliji pa navija za Liverpool

Miha Dajčman Miha Dajčman
05.01.2020 05:05

Na predbožični večer smo se s 17-letnikom srečali v Mariboru, Žan-Luk Leban je pod Kalvarijo pri sorodnikih preživljal proste praznične dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan-Luk Leban je sredi decembra, ko je praznoval 17. rojstni dan in postal nogometno polnoleten, z modrimi iz mesta Beatlov podpisal večletno pogodbo.
Miha Dajčman

Poleti se je Žan-Luk Leban preselil v Liverpool, k angleškemu premierligašu Evertonu. Prve mesece je na Otoku preživel kot štipendist kluba iz Liverpoola, sredi decembra, ko je praznoval 17. rojstni dan in postal nogometno polnoleten, pa je z modrimi iz mesta Beatlov podpisal večletno pogodbo. Je eden od dveh tujcev v ekipi do 18 let, v B-ekipi jih je le nekaj več.
Rodil se je v Trbovljah, prvih pet let življenja je preživel v Zagorju, potem se z družino preselil na Poljsko. "Če bi ostal v Sloveniji, bi verjetno igral košarko," se nasmehne 17-letnik. Njegov oče je namreč nekdanji košarkarski reprezentant Slovenije Boštjan Leban, ki ga je poslovna pot po športni karieri vodila na Poljsko. "Tu je košarka bolj pomemben šport, na Poljskem pa vsi govorijo samo o fuzbalu. Med odmori smo igrali nogomet, učitelj športne vzgoje me je povabil v manjši klub. Že takrat sem želel igrati v golu, pa mi je trener dejal, da me potrebuje v polju. Ko se je poškodoval vratar, sem se javil, da bi branil. Čeprav se najprej trener ni strinjal, je potem videl, da mi ta pozicija ustreza, in odločil se je, da bom kar branil," se spominja začetkov nogometne poti na Poljskem.

Žan-Luk Leban ob podpisu pogodbe za Everton.
Osebni Arhiv
Od poletja živi v Liverpoolu.
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta