10 razlogov, zakaj bi morali plavanje vključiti v obvezno rekreacijo

NR
21.07.2019 05:27

Tekanje na tekaški stezi in dvigovanje uteži sta lahko zabavni obliki telovadbe, vendar se po številu koristnih učinkov ne moreta primerjati s plavanjem, ki pomaga pri utrjevanju trebušnih in hrbtnih mišic, ter pospeši metabolizem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V nadaljevanju naštevamo (vsaj) deset razlogov, zakaj bi morali začeti plavati. Morda že to poletje.

Vključuje celo telo

Pri plavanju boste okrepili vse mišične skupine od hrbta do trebušnih mišic in rok, ne da bi posegli po utežeh. Namesto načrtovanja, kako boste ciljno trenirali določen predel telesa, si enostavno izberite eno od štirih plavalnih tehnik - vse namreč vključujejo celo telo.

Prijazno do sklepov

Če okrevate po poškodbi in želite kljub temu postati močnejši ali pa ste strasten tekač in bi se radi razmigali, ne da bi pri tem dodatno obremenili kolena, poskusite svojo redno vadbo dopolniti s plavanjem.

Podaljšuje mišice

Naj vas ne skrbi, da vam bodo mišice preveč zrasle - plavanje je kombinacija aerobnega treninga in treninga za krepitev mišic, zato pospeši metabolizem in pomaga pri izgradnji mišične mase. Hkrati pa vključuje gibe, s pomočjo katerih bodo vaše mišice ostale prožne in dolge.

Pomaga pri astmi

Veliko plavalcev se za ta šport odloči, da bi olajšali simptome astme, ki se pojavi ob telovadbi, saj je lahko dihanje navlaženega zraka pri tem zelo koristno. Obenem se morajo naučiti nadzorovati dihanje, kar poveča pljučno kapaciteto.

Ne potrebujete drage opreme

Za plavanje ni treba zapraviti veliko denarja. Zadostujejo že kopalke, plavalna kapa (ne nujno) in očala. Tudi če se naknadno odločite, da potrebujete dodatno opremo ali rekvizite (na primer plavalno desko), te navadno niso pregrešno drage, včasih pa si jih lahko tudi kar izposodite.

Kuri kalorije

Gotovo ste že slišali, da morajo plavalci dnevno zaužiti ogromno kalorij. To je zato, ker že pri plavanju z zmerno intenzivnostjo pokurimo približno 500 kalorij na uro, hkrati pa vadba pospeši delovanje našega metabolizma, zato energijo trošimo še lep čas po tem, ko splezamo na kopno.

Raznolikost vaj

V bazenu se vam ponujajo neštete možnosti za telovadbo, od štirih plavalnih tehnik (kravl, prsno, hrbtno in delfin) do brcanja, dvigovanja trupa iz vode, korakanje v vodi in intervalnega treninga.

Kombiniran trening

Svoje redne treninge lahko občasno zamenjate s plavanjem in se tako izognete enolični vadbi, zaradi katere ljudje pogosto pregorijo. Priložnosten skok v bazen vam lahko zato da določeno prednost, če se pripravljate na maraton ali kakšno drugo športno tekmovanje.

Čisti užitek
Reuters

Izboljša vzdržljivost in kondicijo

S plavanjem lahko v krajšem času dosežete boljše rezultate. Je ena najbolj učinkovitih oblik aerobne vadbe, saj je treba imeti boljšo kontrolo dihanja kot denimo pri teku, poleg tega pa bolj obremenjuje mišice.

Odlično za osvežitev

Skok v vodo je lahko izjemno osvežujoč. Ni vam treba postati profesionalec, da imate korist od plavanja; najpomembnejše je, da uživate v času, ki ga preživite v vodi, za nagrado pa boste postali bolj fit in srečnejši. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta