0,5 odstotka: prejemniki vam bodo bolj hvaležni kot država

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
17.11.2019 05:03

Prejemniki donacij od dohodnine vam bodo bolj hvaležni kot država.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Če smo natančni, je Nogometni klub Maribor Branik lani od donirane dohodnine na račun prejel 1440,57 evra. Odštejmo zaposlene v klubu iz Ljudskega vrta in dobimo podatek, da je stotnija zvestih pristašev klubu darovala do 0,5 odstotka odmerjene dohodnine. Ali je to malo ali veliko, je stvar presoje in zornega kota ocenjevalca. Letni prihodki društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa, se merijo v milijonih, ko je bila liga prvakov, so poskočili prek dvajsetice. Kar je štiristokrat več kot proračun državnih nogometnih prvakinj iz Prekmurja. Donacij od dohodnine pa so nogometašice prejele za 54 evrov več (1494,99 evra) kot dobro stoječi državni prvaki. Manj od NK Maribor so iz tega naslova med drugimi dobili NK Drava, Potapljaško društvo Maribor in NK Miklavž, vijoličastim zelo ljub "malomeščanski" klub. Kdo torej zares potrebuje donacije in koliko doniramo?
Del dohodnine je za donacije lani namenilo manj kot pol milijona Slovenk in Slovencev, okoli polovica tistih, ki bi to lahko storili. Pet tisoč različnih upravičencev je skupno prejelo pet milijonov evrov - v povprečju po 1000 evrov, približno toliko kot NK Maribor in druga prej omenjena nogometno-potapljaška društva.
Kolajne za leto 2018 so bile razdeljene takole: Rdeči noski so dobil 224 tisočakov, Slovenska Karitas 137 tisoč, Sklad 05 (ustanova za družbene naložbe) 126 tisoč evrov. Nehvaležno četrto mesto, če uporabimo športni žargon, je pripadlo Zvezi prijateljev mladine Slovenije. In pokukajmo še na konec razpredelnice: Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija si je opomogel za 20 evrov in pol, Glas žensk Slovenije izpod Pohorja odmeva v jakosti 16 evrov, Literarni klub upokojencev Slovenije - Likus (s sedežem v Mariboru) si z donacijami od dohodnine ni mogel nabaviti niti enega spodobnega pisala. Čisto na repu pa Zveza za prihodnost, ki ni dobila nič.
Kakorkoli obrnemo, do konca leta se lahko odločite, komu boste namenili 0,5 odstotka dohodnine 2019. Niti na davkarijo vam v glavnem ni več treba, doma si natisnite obrazec tega ali onega društva in ga vrzite v najbližji poštni nabiralnik. Prejemniki vam bodo bolj hvaležni kot država.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta