Ženske na položajih: Katere so najvplivnejše na svetu?

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
20.03.2019 15:29

Najvplivnejša ženska na svetu je že 13 let nemška kanclerka Angela Merkel

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do kod lahko ženske sežejo, ni več vprašanje. Angela Merkel in Christine Lagarde sta že leta v samem vrhu najvplivnejših ljudi na svetu, Ivanka Trump je predstavnica novega vala.
Epa

"O, moj bog, ženska ministrska predsednica?!" Ta vzklik je bilo leta 1979 pogosto slišati ne le v Veliki Britaniji, ampak po vsem svetu. Margaret Thatcher je takrat bila prva, ki se je prebila v dotlej ekskluzivno moški svet visoke politike. Res ni bila prva premierka ali predsednica kake države, bila pa je - če ne upoštevamo monarhinj, ki se v to vlogo že rodijo - prva voditeljica ene od svetovnih velesil. Po izvolitvi je Thatcherjeva, ki se je je kmalu prijel vzdevek železna lady, izjavila: "Ta dežela nikoli doslej ni imela premierja, ki bi vedel, kar vemo ženske. In to, kar vemo ženske, je zelo drugačno od tega, kar vedo moški." Sicer nikoli ni natančno pojasnila, kaj je s tem mislila, in v enajstih letih in pol na čelu vlade je vodila ženskam precej neprijazno politiko. A ne glede na to je za vse večne čase spremenila pojmovanja o tem, do kod lahko ženske sežejo.
Danes, 40 let kasneje, ženske na vodilnih političnih položajih v večjem delu sveta niso vzrok za čudenje, jih je pa še vedno dokaj malo. Le 23 žensk ima trenutno status voditeljice države (vključno s kraljicami) ali vlade, kar predstavlja manj kot sedem odstotkov vseh voditeljev.
Kot monarhinji sta trenutno državni voditeljici britanska kraljica Elizabeta II. in danska kraljica Margareta. Izvoljene predsednice so Ameenah Gurib-Fakim na Mavriciusu, Bidhya Devi Bhandari v Nepalu, Hilda Heina na Maršalovih otokih, Michelle Bachelet v Čilu, Sahle-Word Zewde v Etiopiji, Kersti Kaljulaid v Estoniji, Dalia Grybauskaite v Litvi, Marie-Louise Coleiro Preca na Malti in Kolinda Grabar-Kitarović na Hrvaškem.

Angela Merkel in Theresa May sta po oceni revije Forbes najvplivnejši ženski na svetu.
Reuters

Angela Merkel pred Thereso May

Angela Merkel in Theresa May sta po oceni ameriške revije Forbes najvplivnejši ženski na svetu. Lestvico stotih najvplivnejših žensk na svetu sestavljajo ugledni novinarji revije Forbes, vključno z vplivno Moiro Forbes, že od leta 2004. Kot poglavitna kriterija upoštevajo vidnost in ekonomski vpliv posameznice. V zadnjih 13 izborih, od leta 2006 do 2018, je, z izjemo samo enega leta, na vrhu ista oseba - zdaj 64-letna nemška kanclerka Angela Merkel.

V svetu denarja

Ženske zasedajo tudi vse več vodilnih položajev na gospodarskem in finančnem področju, kar jim prav tako daje močan vpliv. Forbes je na tretje mesto uvrstil direktorico Mednarodnega denarnega sklada (IMF), 63-letno Francozinjo Christine Lagarde, ki ima pregled nad financami 189 držav članic. Najvišje iz sveta korporacij je glavna izvršna direktorica General Motorsa, 57-letna Mary Barra. General Motors je na prvem mestu tudi v globalnem poročilu o enakosti med spoloma, je eno od le dveh velikih svetovnih podjetij, kjer ni razlik v plačah med moškimi in ženskami. Na petem mestu lestvice Forbes je direktorica multinacionalnega investicijskega podjetja Fidelity, v katerem je nasledila očeta, 57-letna Abigal Johnson.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta