Ženske, ki so zaznamovale leto 2019: "Verjamete bankirjem? Zakaj pa bi bankirkam?"

Helena Ponudič Helena Ponudič
27.09.2019 17:32

Pregled drže in idej štirih najodmevnejših žensk v svetovni politiki letošnjega leta ponazarja današnjo globalno družbo. Katere razmisleke ponujajo njihovi portreti?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ursula von der Leyen 
Reuters

Christine Lagarde, Ursula von der Leyen, Greta Thunberg in Carola Rackete so štiri ženske, ki so vsaka na svoj način in v svojem družbenopolitičnem prostoru zaznamovale leto. V grobem jih lahko razdelimo na dva nasprotujoča si pola: prvi dve sta funkcionarki esteblišmenta svetovne politike, drugi dve, aktivistki, se proti taistemu esteblišmentu borita.

"Ne le da v sistem ne verjame, ampak tudi deluje proti pravilom sistema"

Orišimo portrete. Antropologinja Svetlana Slapšak Ursulo von der Leyen, novopečeno predsednico Evropske komisije, označuje kot žensko iz privilegiranega okolja, ki je v nemški stranki Krščansko demokratska unija po svojih prepričanjih bolj liberalna in bolj leva. Ocenjuje, da njena naklonjenost hrvaškemu predsedniku za nas ne obeta preveč, medtem ko se lahko nadejamo pozitivnega rezultata njenih stališč o enakosti spolov, beguncih, zaščiti najrevnejših in strpnosti do LGBT-gibanj. Pri Christine Lagarde, kandidatki za guvernerko Evropske centralne banke (ECB), izpostavlja njeno športno naravnanost, spominja pa se tudi njene odvetniške kariere, ki jo je kasneje nadaljevala v bančno-finančnih funkcijah, sprva v Franciji, nato v Mednarodnem denarnem skladu in končno v ECB. "S pol milijona evrov neobdavčene plače je bilo enostavno karati Grke, da ne plačujejo davkov. Sicer se je pa na koncu obrnila proti politiki trojke. Verjamete bankirjem? Zakaj pa bi bankirkam?" sprašuje antropologinja, ki pa je povsem drugače naravnana do Grete Thunberg, mladinske podnebne aktivistke.

Ursula von der Leyen 
Reuters

Funkcionarki sta del političnega esteblišmenta, ki se mu aktivistki upirata

Kaj predstavnice izbrane štirice združuje in kje so si očitno navzkriž? "Mislim, da je precej očitno, kaj združuje naštete ženske," presodi Lipovževa. "Že na prvi pogled je to barva kože. Gre za štiri belke, ki prihajajo iz razvojno najnaprednejših evropskih držav. Vse izhajajo iz srednjega oziroma višjega srednjega razreda in so - z izjemo najmlajše - univerzitetno izobražene. S sociološkega vidika je zanimivo spremljati presečišča spola (intersekcije) z ostalimi kategorijami, denimo razredom, barvo kože, spolno orientacijo in normativnostjo, etnično pripadnostjo," razmišlja mlada sociologinja. "Na podlagi primera teh žensk je jasno, da so pozicije moči dostopne predvsem določenim ženskam."

Carola Rackete
Reuters

Razbijanje steklenih stropov po evropsko

"Ravno analiza in spremljanje političnih odločitev ter dejanja štirih omenjenih žensk nam kažejo, da težava nizke udeleženosti žensk v politiki in s tem demokratični deficit, ki ga ta problem vsebuje, ne bosta odpravljena zgolj z navdušenim preštevanjem žensk na mestih, ki so tradicionalno rezervirana za moške," opozarja Pavličeva, ki se sprašuje, kakšen širši pečat pušča ženska štirica. Ker sta Christine Lagarde in Ursula von der Leyen zasedli mesti, omejeni s trdno uveljavljenimi centri in razmerji moči, njuno imenovanje ali njun spol na njuno prihodnje delo ne bo imel prevelikega vpliva, a se je zaradi njunega imenovanja o problematiki pomanjkanja žensk na najvišjih mestih odločanja ponovno začelo govoriti, meni Pavličeva. Dodaja, da bo šele čas pokazal, ali bodo nujne odločitve lahko prinesle dejansko izboljšanje položaja žensk in hitrejšo implementacijo načela enakosti spolov v Evropsko unijo.

Luka Lisjak Gabrijelčič
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta