Zelenski: Rusija je v Ukrajino pripeljala vojno in bi morala čutiti posledice tega, kar je storila

STA, Va
08.08.2024 20:20

Ukrajinci po besedah predsednika vedo, kako doseči svoje cilje, in želijo jih doseči čim prej v pravičnem miru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski  
Reuters

Rusija je v Ukrajino pripeljala vojno in bi morala tudi sama čutiti posledice tega, kar je storila, je danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ukrepe ukrajinske vojske označil za učinkovite, pri čemer nedavnega vdora v rusko regijo Kursk ni omenil. 

O ukrepih ukrajinske vojske Zelenski pravi, da so "točno to, kar država zdaj potrebuje": "Ukrajinci vedo, kako doseči svoje cilje. In mi se nismo odločili, da bomo svoje cilje dosegli v vojni. Svoje cilje želimo čim prej doseči v času miru - v pravičnem miru. In to se bo zgodilo." 

Hkrati je Rusijo znova pozval k udeležbi na drugem mirovnem vrhu o Ukrajini. Prvi vrh je junija potekal v Švici. Na srečanju se je okoli 80 držav, vključno s Slovenijo, zavezalo k spoštovanju suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti držav v okvirih priznanih meja, vključno z Ukrajino. Rusija, ki na vrh ni bila povabljena, je ocenila, da ni prinesel nobenih rezultatov.

Ukrajinska vojska je v torek sprožila nepričakovano čezmejno ofenzivo v regiji Kursk, v kateri je po podatkih ruskega generalštaba sodelovalo do tisoč vojakov in več deset oklepnih vozil.

Po nekaterih poročilih je ukrajinskim silam uspelo prodreti do deset kilometrov v notranjost ruskega ozemlja, nekateri strokovnjaki pa ocenjujejo, da bi namen vdora lahko bil zadržati ozemlje in izboljšati pogajalski položaj Ukrajine v morebitnih prihodnjih pogajanjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spopadi v regiji so med drugim potekali tudi okoli Sudže, kjer je zadnja operativna točka za transport ruskega zemeljskega plina v Evropo prek Ukrajine. Ta plinovod je lani v Evropo prenesel okoli 14,65 milijarde kubičnih metrov plina, poroča tiskovna agencija Reuters.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta