Zelenskemu v Kanadi obljubili pomoč, ZDA naj bi Ukrajini poslale rakete dolgega dosega

N.S., STA
23.09.2023 10:46

Ukrajinski predsednik se je na svojem prvem obisku v Kanadi zahvalil Ottawi za vso podporo. Ob tem mu je kanadski premier Justin Trudeau zagotovil dodatno pomoč, v okviru katere bodo Ukrajini med drugim poslali 50 oklepnih vozil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in kanadski premier Justin Trudeau.
EPA

"Kanadska podpora Ukrajini z orožjem in opremo nam je omogočila, da smo rešili na tisoče življenj," je dejal predsednik Volodimir Zelenski v nagovoru parlamentu, kjer so ga sprejeli ob bučnem aplavzu in vzklikanju. "Ruska agresija se mora končati z našo zmago, tako da Rusija ne bo nikoli več mogla izvajati genocida v Ukrajini in da tega ne bo nikoli več poskušala storiti. Moskva mora enkrat za vselej izgubiti," je dodal.

Pred tem se je Zelenski srečal s premierjem Justinom Trudeaujem, ki je ocenil, da je to zelo vznemirljiv dan za Kanado, saj lahko Zelenskemu osebno zagotovi neomajno podporo Kanadčanov.

Kanadski premier je Zelenskemu zagotovil nadaljnjo podporo in predstavil načrt pomoči v vrednosti 650 milijonov kanadskih dolarjev (454 milijonov evrov) za prihodnja tri leta. Med drugim bodo v Ukrajino poslali 50 oklepnih vozil, organizirali urjenje pilotov za letala F-16 in psihološko podporo.

Zelenski je po obisku Ottawe, kjer se je mudil skupaj s prvo damo Oleno Zelensko, odpotoval v Toronto, kjer je imel na programu srečanje s poslovneži in člani ukrajinske skupnosti v Kanadi.

Bodo v Ukrajino poslali rakete dolgega dosega ATACMS?

Ameriški predsednik Joe Biden naj bi ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu zagotovil, da bodo v Ukrajino poslali rakete dolgega dosega ATACMS, so poročali ameriški mediji. Dobava orožja bi lahko sledila v kratkem, ni pa znano, koliko raket naj bi ZDA poslale v Ukrajino. Kijev je sicer že pred tem zaprosil za raketni sistem dolgega dosega, da bi se lahko branil pred napadi Rusije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Biden naj sicer Zelenskemu ne bi obljubil točno določenega števila raket, sta v petek poročala časnik Washington Post in televizija NBC ob navajanju virov, ki so blizu zadevi. Šlo pa naj bi za manjše število raket ATACMS, ki imajo do 300 kilometrov dosega. Dobava naj bi sledila v prihodnjih tednih.

Ameriška vlada poročanja medijev zaenkrat ni potrdila. "Ničesar nimam sporočiti," je dejala govorka Bele hiše v petek. Zagotovila pa je, da bodo ZDA pomagale Ukrajini, kolikor časa bo potrebno. Biden je v četrtek po srečanju z Zelenskim sicer napovedal pomoč v višini 325 milijonov dolarjev, ni pa omenil raket tipa ATACMS. Med drugim so napovedali dobavo sistemov za zračno obrambo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta