ZDA bi lahko v prihodnje v Evropo poslale 3000 vojaških rezervistov

N.S., STA
15.07.2023 15:07

Ameriški predsednik Joe Biden je nedavno odobril vpoklic do 3000 vojaških rezervistov, ki jih lahko Pentagon v prihodnje po potrebi napoti v Evropo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joe Biden
Reuters

Misija Atlantska odločnost je namenjena utrditvi zaveznikov vzhodnega krila Nata proti nadaljnji ruski agresiji.

Evropsko poveljstvo Združenih držav Amerike (EUCOM) je po predsednikovem ukazu sporočilo, da to ne spreminja števila ameriških vojakov v Evropi. "Ne gre za dodatne sile," je novinarjem povedal ameriški general Douglas Sims. "Nasprotno, rezervisti bi lahko v prihodnje prevzeli naloge, ki so jih prej opravljali vojaki iz aktivne enote," je dodal.

Ameriško obrambno ministrstvo je tudi povedalo, da bo o uporabi novih pooblastil na koncu odločal poveljnik EUCOM. Bidnov ukaz je že sprožil preplah pri republikanskih podpornikih bivšega predsednika Donalda Trumpa, ki nasprotujejo odločni podpori Washingtona Ukrajini.

General Sims je dejal, da ta poteza ponazarja neomajno podporo in zavezanost ZDA obrambi Natovega vzhodnega krila po ruski nezakoniti in neizzvani vojni proti Ukrajini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta