(ZBIRNO) Izrael zadel več sto tarč, število žrtev na obeh straneh preseglo 1500. Kaj bo s talci?

DR, STA
09.10.2023 20:23

Izrael je po sobotnih napadih skrajnega gibanja Hamas uvedel popolno blokado območja Gaze in odredil mobilizacijo 300.000 rezervistov. Spopadi in raketno obstreljevanje med obema stranema se nadaljujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Deček v ruševinah Gaze
EPA

Število smrtnih žrtev na obeh straneh še narašča in je po zadnjih podatkih preseglo 1500, ranjenih je več tisoč ljudi. Izraelska vojska je v povračilo ponoči na območju Gaze iz zraka in s topništvom zadela več sto tarč, povezanih z militantnima gibanjema Hamas in Islamski džihad, medtem ko so skrajneži nadaljevali raketiranje izraelskih mest. Opozorilo pred raketnim napadom so med drugim sprožili v Tel Avivu in Jeruzalemu.

Izraelska vojska je kasneje sporočila, da je prevzela popoln nadzor nad naselji na jugu države, blizu območja Gaze, kamor so v soboto vdrli pripadniki Hamasa. Pri tem niso izključili možnosti, da so ponekod na izraelskem ozemlju še vedno skrajneži. Vojska je ob ugibanjih o morebitni širši ofenzivi na območje Gaze v svoje vrste vpoklicala 300.000 rezervistov, kar naj bi bil največji vpoklic doslej, in hkrati nadaljevala evakuacijo bližnjih prebivalcev.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Džonatan Konrikus je ocenil, da je v sobotnem napadu sodelovalo približno tisoč palestinskih skrajnežev, dogajanje pa je opisal kot "daleč najhujši dan v zgodovini Izraela".

Obrambni minister Joav Galant je medtem sporočil, da je odredil popolno blokado območja Gaze s prekinitvijo oskrbe z vodo, hrano in elektriko.

Uničenje po raketiranju Zahodnega brega
REUTERS

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je zatrdil, da bo odziv Izraela na Hamasov napad spremenil Bližnji vzhod. To, kar bo izkusil Hamas, bo težko in strašno, je poudaril vodja skrajno desne izraelske vlade in dodal, da so "šele na začetku".

Število smrtnih žrtev napadov palestinskega gibanja Hamas v Izraelu in izraelskih protinapadov medtem narašča in je preseglo 1500. V Izraelu je bilo doslej po podatkih ministrstva za zdravje ubitih 900 ljudi, več kot 2500 pa ranjenih, med njimi 353 huje. Med žrtvami naj bi bilo po poročanju BBC tudi 260 udeležencev festivala elektronske glasbe, večinoma mladih.

Na območju Gaze je bilo po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubitih 687 ljudi, več kot 2800 pa ranjenih. Tarči izraelskih zračnih napadov sta bili po navedbah ministrstva tudi dve od skupno osmih begunskih taborišč z več mrtvimi in ranjenimi.

Po ocenah izraelske vojske so napadalci ugrabili tudi več kot sto izraelskih civilistov in vojakov ter jih odpeljali v Gazo. Hamas je sicer sporočil, da med sovražnostmi ni pripravljen na pogajanja o izmenjavi zapornikov z Izraelom, nato pa zagrozil, da bo ubil izraelske talce, če bo izraelska vojska brez predhodnega opozorila izvedla zračne napade na prebivalce Gaze. "Vsakič, ko bodo naši ljudje tarča brez opozorila, bo to povzročilo usmrtitev enega od civilnih talcev," je sporočilo oboroženo krilo Hamasa, brigada Ezedin al Kasam. 

Na mednarodnem političnem parketu se medtem vrstijo obsodbe napadov in pozivi k njihovi prekinitvi. Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan je pred posvetovanjem Varnostnega sveta ZN napade na Izrael primerjal z napadi na ZDA 11. septembra 2001. Palestinski veleposlanik Riad Mansur pa je Izrael pozval, naj namesto sile izbere pot miru. Veleposlaniki držav članic Varnostnega sveta ZN so na posvetovanjih za zaprtimi vrati obsodili napade pripadnikov Hamasa na Izrael, a najpomembnejši organ svetovne organizacije še ni sprejel nobenega uradnega sklepa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta