Zaradi pridrževanja ameriških državljanov ZDA proti Rusiji in Iranu uvedle nove sankcije

STA
28.04.2023 11:02

Združene države Amerike so sankcije napovedale po tem, ko so v Rusiji konec marca priprli dopisnika časnika Wall Street Journal Evana Gershkovicha, ko je poročal iz Jekaterinburga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Združene države Amerike so uvedle nove sankcije proti Rusiji in Iranu zaradi nezakonitih aretacij ameriških državljanov. Na seznam sankcij so uvrstile rusko obveščevalno službo FSB in obveščevalno službo Iranske revolucionarne garde (IRGC). "Naši ukrepi so jasno in neposredno opozorilo tistim po svetu, ki neupravičeno pridržujejo državljane ZDA," je v četrtek dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. ZDA poudarjajo, da se države ne morejo posluževati uporabe ljudi kot figur za pogajanja, ne da bi za to nosile posledice, je še dodal.

Poleg celotne obveščevalne službe IRGC so ZDA v okviru novega svežnja uvedle sankcije tudi proti štirim visokim članom te enote. Med drugimi bodo tako zamrznili vsa njihova sredstva v državi, poslovanje z njimi pa bo za državljane ZDA prepovedano. ZDA so IRGC že uvrstile na seznam terorističnih organizacij.

ZDA so sankcije napovedale po tem, ko so v Rusiji konec marca priprli dopisnika časnika Wall Street Journal Evana Gershkovicha, ko je poročal iz Jekaterinburga. V začetku tega meseca so ga nato obtožili vohunjenja za ZDA. Novinar obtožbe odločno zanika in trdi, da je v Rusiji opravljal novinarsko delo. Ameriška vlada je poudarila, da je bil nov sveženj sankcij pripravljen že pred Gershkovichevo aretacijo. V Rusiji je zaprt tudi ameriški državljan Paul Whelan, ki je bil leta 2018 obsojen zaradi domnevnega vohunjenja.

Tudi v Iranu je zaradi obtožb vohunjenja ali drugih kršitev nacionalne varnosti zaprtih več tujcev. Med najbolj znanimi priporniki iz ZDA je poslovnež Siamak Namasi, ki ima dvojno državljanstvo. 51-letnik je bil leta 2015 zaprt skupaj s svojim očetom Bagherjem Namasijem in nato zaradi vohunjenja obsojen na deset let zapora. Njegov oče je bil lani na podlagi sporazuma z Washingtonom izpuščen, 51-letnik pa kazen še vedno prestaja v zloglasnem zaporu Ewin v Teheranu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta