Zaradi pandemije po ocenah WHO umrlo do trikrat več ljudi, kot kažejo uradni podatki

STA, A.L.
21.05.2021 12:43
Zaradi pandemije covida-19 je umrlo od dvakrat do trikrat več ljudi, kot kažejo uradni podatki smrtnih žrtev te bolezni, ocenjuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Po uradnih podatkih WHO je covid-19 doslej zahteval 3,4 milijona življenj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Reuters

"Skupno število smrti je najmanj od dvakrat do trikrat tolikšno, kot znašajo uradni podatki," je povedala pomočnica generalnega direktorja, pristojna za podatke Samira Asma. Ocenjujejo, da bi lahko zaradi pandemije covida-19 umrlo od šest do osem milijonov ljudi, je dejala po poročanju tujih tiskovnih agencij.

To so ocenili na podlagi prvih ocen števila presežnih smrti v letu 2020, ki jih je mogoče pripisati pandemiji covida-19. Ocenjujejo, da je umrlo tri milijone ljudi, to je 1,2 milijona več od uradnih podatkov. Ocena vključuje tudi vse, ki so umrli zaradi preobremenjenosti zdravstvenih sistemov, socialno-ekonomskih posledic pandemije ali psihičnih težav, povezanih z njo.

"Presežna umrljivost nam daje boljšo sliko, ker zajema tako neposredne kot posredne učinke," je povedal analitik podatkov pri WHO William Msemburi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta