Zaradi covida-19 umrl nekdanji ameriški zunanji minister Collin Powell

Miha Raičevič
18.10.2021 14:26
Zaradi covida-19 je danes umrl nekdanji ameriški zunanji minister Colin Powell, so zapisali člani njegove družine na njegovem uradnem Facebook profilu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Colin Powell je bil star 84 let.
Reuters

Dodali so, da je bil Colin Powell polno cepljen, umrl pa je zaradi hujšega poteka bolezni. Hkrati so se zahvalili zdravstvenemu osebju, ki je skrbelo zanj. "Izgubili smo izjemnega in ljubljenega moža, očeta, starega očeta in velikega Američana," je še zapisala njegova družina. 

Powell je bil sicer tudi upokojeni general ameriške vojske, v začetku devetdesetih let pa je bil tudi poveljnik združenega poveljstva ameriških sil. Bil je prvi temnopolti zunanji minister ZDA, v tej vlogi pa je bil med letoma 2001 in 2005, ko je administracijo vodil George Bush mlajši

Bil je profesionalni vojak, ki je služil v Vietnamu, ob koncu administracije predsedenika Ronalda Reagana pa je postal prvi svetovalec za nacionalno varnost in nato pod administracijo Georgea Busha starejšega tudi najmlajši prvi poveljnik združenega poveljstva ameriških sil.

V času Zalivske vojne je postal zelo priljubljen, sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja pa so številni že napovedovali, da bo postal prvi temnopolti ameriški predsednik. 

V času prve administracije Busha mlajšega je bil zunanji minister in bil v tej vlogi eden ključnih ljudi ob invaziji na Irak leta 2003. Že leta 2001 je opozarjal, da bi lahko iraški voditelj Sadam Husein izdeloval orožje za množično uničenje. 

V drugem mandatu administracije Busha mlajšega Powell ni več sodeloval.
Reuters

To je bil tudi eden izmed glavnih izgovorov ameriške invazije na Irak, kasneje pa se je izkazalo, da je šlo za napačno oceno in eno največjih napak ameriške moderne politike. Hkrati je bil tudi ena ključnih oseb pri zagotavljanju mednarodne podpore za to operacijo. V ZDA so namreč že pred letom 2001 in pred terorističnimi napadi 11. septembra omenjenega leta razmišljali o strmoglavljenju Huseinovega režima. ​Powell je vztrajal, da je treba to storiti s podporo Združenih narodov ter v to prepričal tudi Busha mlajšega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta