Zahodne države opozarjajo na veliko nevarnost terorističnega napada na letališču v Kabulu

Asja Lednik
26.08.2021 13:10
ZDA, Avstralija in Velika Britanija so danes svoje državljane pozvale, naj zaradi velike nevarnosti terorističnega napada takoj zapustijo območje letališča v Kabulu, kjer si na tisoče ljudi še vedno obupano prizadeva, da bi se v begu pred talibani vkrcali na enega od evakuacijskih letov, poročajo tuje tiskovne agencije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
EPA

Ameriško veleposlaništvo v Kabulu državljanom svetuje, naj se izogibajo potovanju na letališče in se izogibajo kontrolnim točkam za vstop na letališče, razen če od predstavnika vlade ZDA prejmejo drugačna navodila. Tiste, ki so že na območju letališča, pa je pozvalo, naj "takoj odidejo".

Podobno opozorilo je izdalo britansko zunanje ministrstvo, ki je sporočilo, da "obstaja stalna in velika grožnja terorističnega napada". Državni sekretar na obrambnem ministrstvu James Heappey je za BBC tudi potrdil, da so grožnje zelo verodostojne, nevarnost skorajšnjega terorističnega napada pa visoka.

Tudi avstralsko ministrstvo za zunanje zadeve je svoje državljane opozorilo, naj se ne odpravijo na letališče Hamid Karzaj. Tiste, ki so na območju, pa je pozvalo, naj se "umaknejo na varno lokacijo in počakajo na nadaljnja navodila", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zahodne države doslej iz Afganistana evakuirale približno 90.000 ljudi

Avstralski obrambni minister Andrew Hastie je medtem namignil, da naj bi se pripravljali samomorilski napadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Položaj se je tako poslabšal, da so ZDA, Avstralija in druge države pozvale ljudi, ki se približujejo letališču, da se obrnejo nazaj. Nevarnost samomorilskega napadalca je tako visoka, da se nevarnost povečuje," je dejal Hastie za avstralski radio 6PR.

Kot navaja tiskovna agencija AFP, grožnje ne predstavljajo samo talibani, ampak tudi borci džihadistične skupine Islamska država (IS). Ta skupina je v zadnjih letih v Afganistanu že izvedla nekaj najhujših napadov. Tarča so bili predvsem civilisti v mošejah, templjih in celo bolnišnicah.

Zahodne države so doslej iz Afganistana evakuirale približno 90.000 ljudi. Na letališču v Kabulu in okoli njega se še naprej zbira ogromna množica ljudi, ki postaja vse bolj obupana, saj se bliža 31. avgust, do katerega naj bi se iz Afganistana umaknila ameriška vojska in predvidoma končali tudi evakuacijski leti.

Talibani so sicer zagotovili, da bodo Američanom in ogroženim Afganistancem odhod iz Afganistana dovolili tudi po 31. avgustu, je v sredo zvečer sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken. Da bodo Afganistancem z veljavnimi dokumenti dovolili odhod tudi po roku za umik ameriških enot, so že pred tem sporočile nemške oblasti in talibani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta