Za zadnji dan predsedniških volitev v Rusiji napovedani protesti

N.S., STA
17.03.2024 07:46

V Rusiji poteka zadnji dan predsedniških volitev, na katerih si bo Vladimir Putin ob odsotnosti prave konkurence zagotovil peti mandat. Opozicija je pozvala k opoldanskim simboličnim protestom, ki naj bi potekali v vseh regijah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V največji državi na svetu z okoli 113 milijoni volilnih upravičencev volitve prvič potekajo tri dni. Prva volišča so se že v četrtek zvečer po srednjeevropskem času odprla na polotoku Kamčatka, kot zadnja pa se bodo danes ob 19. uri zaprla volišča v eksklavi Kaliningrad. Volitve potekajo tudi v zasedenih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson.

Vladimir Putin, ki Rusiji kot predsednik ali premier vlada od leta 1999, tudi tokrat nima prave konkurence. Proti njemu se sicer merijo trije kandidati, ki pa so mu vsi zvesti in nimajo možnosti za zmago. To so Nikolaj Haritonov iz Komunistične partije, Leonid Sluckij iz Liberalnodemokratske stranke in Vladislav Davankov iz stranke Novi ljudje.

EPA

Petek, prvi dan volitev, so zaznamovali številni incidenti na voliščih po vsej državi. Ljudje so med drugim vlivali barvo v volilne skrinjice, ponekod pa naj bi prišlo tudi do poskusov zažiga. Zaradi vandalizma je policija pridržala več ljudi. Predstavniki opozicije, združeni okoli pokojnega oporečnika Alekseja Navalnega, so Ruse pred volitvami pozvali k protestnim akcijam. Za danes načrtujejo simbolične proteste, ki naj bi potekali opoldne po lokalnem času v vseh ruskih regijah. Namen pobude "Opoldne proti Putinu" je pokazati odpor ljudstva do Putinove dolgoletne vladavine. V luči tega so ljudi pozvali, naj se opoldne postavijo v vrsto na voliščih in na glasovnico napišejo ime Navalnega ali izberejo kateregakoli kandidata, ki ni Putin.

EPA

Ruska zračna obramba pred zadnjim dnem volitev sestrelila 35 dronov

Eden od sestreljenih letalnikov je ob tem padel na rafinerijo v regiji Krasnodar, Ukrajina pa je pred zadnjim dnem predsedniških volitev v Rusiji ciljala tudi prestolnico. Ukrajinske sile so v noči pred koncem tridnevnih predsedniških volitev v Rusiji znova prizadele škodo ruski energetski infrastrukturi. Padec drona na rafinerijo v bližini Azovskega morja je namreč sprožil požar.

Regionalne oblasti so sporočile, da je v času napada ena oseba umrla, a so kot vzrok smrti navedle srčni zastoj. Ukrajina v zadnjih dneh stopnjuje napade na rusko ozemlje. Ruski predsednik Vladimir Putin, ki se mu obeta izvolitev za nov mandat, je okrepljene aktivnosti ukrajinske vojske povezal ravno z volitvami ter obljubil oster odziv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta