Z jadrnico čez Pacifik. Za avanturo leta niso ovira

(zur)
06.06.2022 15:31

Upokojenec Keniči Horie je Tihi ocean preplul že z več plovili, vključno s tistimi, ki so bila izdelana iz aluminijastih pločevink, pivovskih sodčkov in sodov za viski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Keniči Horie z barko, s katero je znova prejadral največje morje na svetu
CNN

Preden se je 83-letni Keniči Horie odpravil na pot, je izjavil, da je njegova starost tisto, kar ga najbolj skrbi. Toda najbolj znanemu japonskemu jadralcu je minulo soboto njegov podvig vendarle uspel, s čimer je dokazal, da starost ni nobena ovira. Japonec je s tem hkrati postal najstarejši človek na svetu, ki je sam preplul Tihi ocean. Po več kot dveh mesecih na morju je triinosemdesetletnik, ki mu je ta podvig kot prvemu človeku na svetu uspel že leta 1962, v soboto prečkal ciljno črto v vodah ob polotoku Kii na zahodu Japonske. Potem ko je preplul največje morje na našem planetu, je na vse ljudi na svetu naslovil navdihujoče sporočilo. Novinarjem televizije CNN je po satelitskem telefonu dejal: "Ne dovolite, da vaše sanje ostanejo le sanje. Postavite si cilj, trudite se ga uresničiti in čaka vas čudovito življenje."

Sedemindvajsetega marca je s svojo jadrnico Suntori Mermaid III - to je 990 kilogramov težka in šest metrov dolga, po meri izdelana aluminijasta jadrnica - izplul iz San Francisca v Kaliforniji. Nekatere etape njegove poti so bile kar zahtevne, je povedal. Kmalu po odhodu iz San Francisca se je znašel sredi nevihte, nato pa se je vreme postopoma izboljšalo. Čeprav je jadral sam, mu je najsodobnejša tehnologija omogočala, da je bil ves čas v tiku s svojimi bližnjimi in drugimi ljudmi. Med potovanjem je vsaj enkrat na dan poklical svoje najbližje, da jih ne bi skrbelo zanj.

Horieja, ki se ni ustavljal v pristaniščih, so 16. aprila opazili v vodah pred havajskim otokom Oahu. V soboto je nato prijadral do rta Hinomisaki, od tam pa so njegovo jadrnico odvlekli v njegovo domače pristanišče Šin Nišinomija. Nato je odšel v mesto Nišinomija v prefekturi Hjogo, kjer so mu domačini pripravili slovesen sprejem.

Horie je Tihi ocean preplul že z več plovili, vključno s tistimi, ki so bila izdelana iz aluminijastih pločevink, pivovskih sodčkov in sodov za viski ali so bila opremljena s solarnimi paneli in nožnimi pedali. Za svoje pustolovščine se fizično ne pripravlja. "Vedno se počutim dobro, ves čas sem v odlični formi. Nikoli ne pojem preveč in tudi nikoli ne popijem preveč alkohola," je izjavil za časnik San Francisco Chronicle, preden se je odpravil na svoje najnovejše popotovanje. Na vprašanje, ali ga kaj skrbi v zvezi s potovanjem, je odgovoril: "Čisto nič, razen morda to, da sem že star."

Leta 1962, ko je bil star 23 let in je delal kot prodajalec avtomobilskih rezervnih delov, je postal prvi človek na svetu, ki mu je uspelo brez postankov prepluti Tihi ocean – od Japonske do Kalifornije. "Prepričan sem bil, da mi bo uspelo. Preprosto sem hotel premagati ta izziv," se je spominjal svojega prvega jadralskega podviga. Je pa priznal, da ga je bilo na poti včasih strah, še posebej med neurji, saj je bila njegova jadrnica opremljena le z radijskim sprejemnikom. Ves čas je jedel v glavnem riž in hrano iz pločevink. Ko je po 94 dneh na morju s svojo šestmetrsko jadrnico nenapovedano zaplul pod sanfranciškim mostom Golden Gate, so ga aretirali, saj ni imel niti potnega lista niti denarja, vendar so ga hitro izpustili in mu zaradi njegovega poguma celo odobrili 30-dnevni vizum.

"Nisem si mislil, da bom pri 83 letih še vedno jadral, toda ker sem popolnoma zdrav, te priložnosti preprosto nisem hotel zamuditi," je izjavil za CNN. "Izzivi so zame vznemirljivi, zato jih vedno znova sprejmem." To potovanje ga je popolnoma izčrpalo, toda zdaj je spet pripravljen na nove izzive. "In tako bo, dokler bom živ. Predstavljam si, da bo moje naslednje popotovanje še bolj zabavno," je dejal Horie.

Prva jadrnica, s katero je preplul Tihi ocean, je še vedno razstavljena v Narodnem pomorskem muzeju v Kaliforniji. Na plošči, ki jo je doniral Horie, piše: "Če želite, se za trenutek spomnite podviga mladega Japonca, ki je ljubil to jadrnico in Združene države Ameriške."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta