Washington: Rusija je v napadih na Ukrajino uporabila severnokorejske rakete

STA
05.01.2024 08:45

Severna Koreja je Rusiji priskrbela balistične rakete in raketomete, uporabljene v nedavnih napadih na Ukrajino, je v četrtek sporočila Bela hiša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski napad na KIjev 2. januarja letos. 
Reuters

Rusija naj bi skušala dobiti rakete tudi od zavezniškega Irana, saj ji je po skoraj dveh letih vojne začelo primanjkovati orožja.

Rusija je severnokorejske rakete z dosegom okoli 900 kilometrov izstrelila v dveh napadih v zadnjem tednu, je izjavil tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Po informacijah Bele hiše je Pjongjang priskrbel Moskvi rakete in raketomete. "To je resna in skrb vzbujajoča zaostritev severnokorejske podpore Rusiji," je dodal.

Po informacijah ZDA naj bi Rusija skušala kupiti tudi iranske rakete, je še dejal Kirby. Prepričan je, da nedaven razvoj dogodkov kaže, da bi moral ameriški kongres podpreti dodatno vojaško pomoč Ukrajini. "Ključnega pomena je, da se kongres odzove na ta trenutek in Ukrajincem zagotovi vse, kar potrebujejo za svojo obrambo," je dejal Kirby.

Ameriška opozorila so se zvrstila v času, ko je severnokorejski voditelj Kim Jong-un pozval k okrepitvi proizvodnje raketometov v pripravah na domnevni vojaški obračun z Južno Korejo in ZDA.

Velika Britanija je že obsodila rusko uporabo severnokorejskih raket. "Rusija se zaradi svojih ciničnih in nepremišljenih vojaških ciljev v Ukrajini obrača na Severno Korejo, da bi pridobila orožje. To kaže na njeno izolacijo na svetovnem prizorišču in je znak njenega obupa," je sporočilo britansko zunanje ministrstvo.

ZDA so sicer že oktobra opozorile, da je Severna Koreja dostavila Rusiji več kot 1000 kontejnerjev z vojaško opremo, a so šele sedaj poročali o uporabi tega orožja.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta