Vlade naj razvežejo mošnjičke

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
17.04.2020 17:37

Evropska solidarnost ni namenjena le pomoči šibkejšim, zagotavlja tudi rast najuspešnejšim državam, opozarjajo evropski socialdemokrati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanja Fajon, Brando Benifei, Christel Schaldemose in Martin Schulz (v smeri urnega kazalca od levo zgoraj)
SD

Slovenska poslanka v Evropskem parlamentu Tanja Fajon iz politične grupacije Socialistov in demokratov je v okviru spletnih pogovorov Opozicija ta teden govorila s tovariši po Evropi. Njeni gostje so bili nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz iz Nemčije ter evropska poslanca Christel Schaldemose iz Danske in Brando Benifei iz Italije.
Uvodoma je gostiteljica ugotovila, da je pandemija covida-19 največji svetovni izziv po drugi svetovni vojni, vendar menila, da voditelji v Evropi še niso dojeli, da vsaka država posamič izzivu ne bo kos. Brando Benifei je najprej spodbudno dejal, da je v Italiji širjenje okužbe končno pod nadzorom: "Ko pa je bila koronakriza na višku, ni bilo mogoče oskrbeti vseh huje bolnih. Veliko napak so storile oblasti v Lombardiji. Niso pravočasno uvedle zapore javnega življenja, ni bilo dovolj ne zaščitnih sredstev ne respiratorjev, množično so umiral varovanci domov za starejše." Ocenil je, da bi potrebovali hitrejši evropski krizni odziv in več evropske koordinacije: "Mednarodni denarni sklad (IMF) Italiji napoveduje 9,2-odstotni padec BDP, brezposelnost bo po Goldman Sachsu dosegla 17 odstotkov. Ob gospodarskem okrevanju se utegnejo socialne razlike med evropskimi državami in regijami znotraj njih še povečati." Zdravilo za zagon gospodarstva bi bil po njegovem suspenz togih evropskih pravil in pravil o državni pomoči. Ob tem se je skliceval na evropsko solidarnost, "ki ni le pomoč šibkejšim, ampak zagotavlja tudi stabilnost in rast najuspešnejšim državam".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta