Virus populizma: Trump se je prebudil, šele ko so se začele tresti borze

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
18.03.2020 19:28

Po tednih poslušanja obljub, da ZDA zaradi koronavirusa niso ogrožene, so se Američani zbudili v kruto realnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vsaka kriza, pa naj bo zdravstvena, finančna ali politična, nujno naplakne na površje populiste. Ljudje še bolj kot sicer radi slišijo tisto, kar želijo slišati, ne pa neprijetnih resnic. Žal se populistični politiki včasih spremenijo v prave monstrume; najboljši primer je nacistični voditelj Adolf Hitler, ki je Nemce najprej navduševal z govori o krivičnosti versajskega mirovnega sporazuma s konca prve svetovne vojne, ki je nemško gospodarstvo z restrikcijami in visokimi vojnimi odškodninami res pahnil na kolena, toda potem jih je führer pahnil še nižje. V pekel druge svetovne vojne, skupaj z Nemčijo pa je tja zgrmel še skoraj ves svet.
Primerjava med letoma 1933 in 2020 je seveda groba in morda tudi neprimerna, a populizem je na svetovnem pohodu. Zadnjih pet let v Evropi in tudi v ZDA zaradi migrantov, zdaj seveda zaradi novega koronavirusa. V Evropi tačas volitev v najpomembnejših državah ni na vidiku, naj pa bi bile zato novembra v Združenih državah Amerike. In tam vlada nesporni kralj populizma: predsednik Donald Trump.
V ZDA so dolgo podcenjevali nevarnost epidemije, v tem pa jih je še utrjeval predsednik s svojimi govori in tviti, da je to nekaj, kar se dogaja na drugi strani oceanov, na Kitajskem in v Evropi. Toliko da ni rekel, da Amerika ni ogrožena, ker virus ne zna plavati. Tudi ko so se začeli pojavljati prvi primeri okužb v ZDA, je miril, da lahko najmogočnejša država z najmogočnejšim zdravstvom in najboljšim predsednikom to z lahkoto reši. Šele ko je vrag vzel šalo, je priznal, da morda le ni vse tako rožnato - in za to krivil vse, le sebe ne.
Morda je zmotno takšno mnenje, a Trump se je prebudil, šele ko so se začele tresti borze. Ameriški in drugi borzni indeksi so strmoglavljali in v kapitalizmu je zazvonil plat zvona - zaradi izgube dobičkov, manj zaradi izgube življenj. Najprej je Trump uvedel populistične, a nekoristne ukrepe, kot sta prepoved prihodov ljudi iz Evrope in prepoved potovanj Američanov na Kitajsko. Toda virus je že bil v ZDA in se zaradi skoraj povsem privatiziranega bogokletno dragega zdravstvenega sistema širil kot prerijski požar. Šele minuli petek so v ZDA razglasili izredne razmere, toda v državi s skoraj 330 milijoni prebivalcev preprosto nimajo dovolj zdravstvenih kapacitet za testiranja in vse drugo. Zato pa so ekspresno našli tisoč milijard dolarjev za pomoč gospodarstvu. Ni še povsem jasno, komu bo denar pomagal, a glede na izkušnje se zdi, da lastnikom in ne delavcem. Tem je ameriška vlada obljubila najmanj tisoč dolarjev pomoči. Trump želi, da vsak polnoletni Američan dobi denar v naslednjih dveh tednih. Novico je sporočil finančni minister Steve Mnuchin, natančna vsota pa še ni znana. "Znesek mora biti visok, milijonarji pa ga ne bodo dobili," je dejal Mnuchin.
Zveni kot slaba šala. Milijonarji tisočaka niti ne opazijo, navadni ljudje pa s tisoč dolarji ne pridejo dosti dlje kot do sprejemnice v bolnišnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta