(VIDEO) Neprijetne besede: Slovenci Raiven zasipavajo z negativnimi komentarji. To jim pevka sporoča iz Malmöja ...

06.05.2024 09:27

"Dobro se počutim v svojem telesu," pravi umetnica, ki bo v prvem evrovizijskem polfinalu Evropo osupnila s prosojno obleko. Obiskali smo jo v hotelu v Malmöju in preverili vzdušje v ekipi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raiven na turkizni preprogi
Denis Bende Živčec

Mati je pripravljena. To so besede, s katerimi je Raiven v Malmöju potrdila, da je vse na svojem mestu in da je čas za najbrž najpomembnejši torek njene kariere. Prvi polfinale Pesmi Evrovizije v švedskem Malmöju, kjer bo nastopila deveta po vrsti in upala, da bo na koncu s svojo Veroniko pristala med srečnimi desetimi, ki se bodo na oder, ki ga osvetljuje več kot 2200 svetlobnih teles, smeli vrniti v soboto. S svojo ekipo plesalcev so tekom priprav postali in živeli kot navihana mednarodna družina. Dan, preden se je sprehodila po dolgi (in od dežja mokri) turkizni preprogi na uradnem odprtju festivala, smo Raiven obiskali kar v hotelu. Mirna, zbrana in samozavestna je. "Priprave so potekale precej mirno. Vse gre po planu. Vsak ve, kaj dela. Zelo dobro ekipo imam," pravi. Tudi s konkurenti se je v prvem tednu Malmöja družila in ugotovila, da najboljše zabave pripravljajo Balkanci. Posebno mesto pri njej ima Hrvat Baby Lasagna, Marko Purišić, največji letošnji favorit za zmago.

Celoten pogovor z Raiven v Malmöju si oglejte v spodnjem posnetku:

"Njega sem spoznala prvega, že zato ima posebno mesto. In, ja, sem oboževalka," priznava. Njen nastop bo drzen, provokativen tudi zaradi zelo prosojne obleke, ki razkriva njeno manekensko postavo. "Res je, sem povsem oblečena, a hkrati slečena. Več načinov je, kako lahko goloto prikažeš na odru, in mi smo se jo potrudili pokazati na sofisticiran način. Meni se zdi golota super," pravi Raiven. Okoli 100 milijonov gledalcev si vsako leto ogleda Evrovizijo. Kako samozavestna je? "Že ko smo snemali spot za Veroniko, sem se sama spomnila, da si želim biti cela pobarvana v srebrno in biti naga. Tako se mi je pač zdelo. In ko smo posneli, sem se ob tem počutila precej udobno. Dobro se počutim v svojem telesu, tudi stara sem toliko, da to lahko počnem zdaj, ne pri petdesetih - no, ali pa tudi takrat. Rada bi nekoč, ko bom res starejša, pogledala ta posnetek in si rekla: res si dobro izgledala," pomežikne naša predstavnica, ki na odru nosi kreacijo slovenske znamke Aemona.

Alma Bengtsson/ebu

Sprva je sicer napovedala, da jo bo oblekel Matic Veler. Zakaj sprememba? "Je super oblikovalec, lepo sva sodelovala in zelo mi je všeč njegov smisel za estetiko, ko pa je bilo potrebno izbrati oblikovalca za nastop, smo imeli zelo specifično vizijo, kako naj bi oprava izgledala. In nekako sva se z Aniko Opara iz Aemone glede te vizije bolje ujeli," pojasni.

(FOTO) Čudno vzdušje v Malmöju: "Aha, prišli ste na Evrovizijo. Pa imate neprebojni jopič s seboj?"

Odzivov na prve posnetke njenih odrskih vaj v malmöjski areni je veliko. Iz tujine so zelo pozitivni, negativni v glavnem dežujejo iz Slovenije. "Ne lažem, prebrala nisem še niti enega slovenskega komentarja, na telefonu sploh nimam Facebooka in nimam pojma, kaj tam pišejo, imam le Instagram in TikTok, tukaj je tudi dekle, ki mi ureja te stvari, zato ju niti ne odpiram, malo sem izolirana. Osredotočiti se moram na nastop, ni čas za vse, kar si kdo misli," odvrne.

Ob prvih posnetkih Raiven na odru so se mnogi vprašali, zakaj je vzdušje na odru tako svetlo, češ da je premalo skrivnostno za takšno skladbo. "Videli ste le izsek nastopa, kjer se proti koncu zgodi eksplozija svetlobe. Meni se nastop zdi zelo temačen, temelji na prezenci nas šestih, ki smo na odru. Zelo sem zadovoljna, kako smo vse postavili. Morate videti cel nastop, preden se odločite, da vam je presvetlo," pravi Raiven.

(VIDEO) Poln kufer Evrovizije! Denis pred kamero spakiral za Malmö, a v njegovem kovčku je tudi marsikaj nenavadnega

Nastop je - ker na Kolodvorski zategujejo pasove - nastal s skromnimi sredstvi, a Raiven ni zahtevna. "Karkoli bi dodali na oder, bi le odvzelo pozornost nam šestim. Seveda je nastop nastal z omejenimi sredstvi, ker ne zastopam neke ogromne države, a je točno tak, kot sem si ga želela. Tako da denar tukaj ni bil takšna ovira," odvrne. Njen glas je v odlični kondiciji, hvaležna je za vsa leta pevskega treninga na akademiji, pije veliko vode, poskuša čim več spati, opeva se s pomočjo svoje slamice.

Sarah Louise Bennett/ Ebu

 

Stavnice ji trenutno napovedujejo 12. mesto v polfinalu, kar za finale ni dovolj. "Zelo si želim finala, hkrati pa sem tudi zelo pomirjena s svojim nastopom. Ta nastop je jaz. Če ne bomo prišli naprej, bom vseeno vedela, da je to največ, kar sem lahko dala, in če to ni dovolj, okej. Sicer pa stavnic ne spremljam obsedeno, niti jih ne razumem prav dobro in ne vem, koliko so relevantne. Nerada se ukvarjam s stvarmi, na katere nimam vpliva," sklene Raiven, ki si želi po polfinalu dobro oddelan nastop proslaviti s svojo ekipo. Idejno sta slovenski nastop zasnovala Raiven in Lukas Zuschlag, nastopili bodo člani ansambla Slovenskega narodnega gledališča, plesalci SNG Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in plesalka, ki je občasno del SNG, Mateja Železnik.

V prvem predizboru, v katerem se bo kot deveta predstavila tudi Slovenija, se bodo po vrstnem redu zvrstile naslednje države: Ciper, Srbija, Litva, Irska, Ukrajina, Poljska, Hrvaška, Islandija, Finska, Moldavija, Azerbajdžan, Avstralija, Portugalska in Luksemburg. Nastopili bodo tudi predstavniki in predstavnice Švedske, Velike Britanije in Nemčije, ki imajo že zagotovljeno mesto v finalu, a so se počutile prikrajšane, ker naj bi bile kljub temu, da v finančnem smislu k izboru prispevajo največ, njihove skladbe precej zapostavljene. Prenos polfinala se bo na TV Slovenija začel ob 21.00.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta