(VIDEO) Kitajska protestira proti ZDA zaradi sestrelitve balona: To je očitno pretiran odziv

STA, M.R.
05.02.2023 09:27
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sestrelitev kitajskega balona nad Atlantikom
REUTERS

Kitajska je protestirala zaradi sestrelitve balona ter opozorila na "očitno pretiran odziv" ZDA. "Kitajska izraža močno nezadovoljstvo in protestira proti uporabi sile s strani ZDA za napad na civilno zračno plovilo brez posadke," je v izjavi zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo in dodalo, da si pridružuje pravico do povračilnih ukrepov.

Kitajska je ZDA večkrat obvestila, da je bil balon namenjen za civilne namene in da je v zračni prostor ZDA vstopil "zaradi višje sile", "kar je bilo povsem naključno", so sporočili v Pekingu.

REUTERS
REUTERS

Ameriško obrambno ministrstvo je v soboto sporočilo, da je njihovo vojaško lovsko letalo sestrelilo balon, ki so ga v preteklih dneh opazili nad ZDA. Kot so pojasnili, so s tem odgovorili na "nesprejemljivo kršitev" ameriške suverenosti.

Ameriški predsednik Joe Biden je pohvalil pilote za uspešno izvedbo zahtevne operacije. Dejal je, da je v sredo ukazal sestreliti balon "čim prej", vendar je Pentagon želel počakati na "najvarnejši kraj za to", da bi se izognili poškodbam na tleh ob morebitnem padcu razbitin.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek po razkritju, da je domnevno vohunski balon nad ameriškim ozemljem kitajskega izvora, preložil napovedani obisk Pekinga in kasneje dejanje Kitajske označil za neodgovorno in nesprejemljivo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?