(VIDEO in FOTO) Pokažem vam, kaj je povzročil vaš prijatelj iz Moskve ... Osramočeni Salvini zbežal s poljsko-ukrajinske meje

Va
09.03.2022 11:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trenutek resnice na tiskovni konferenci v Przemyslu.
EPA

Torkov pohod italijanskega skrajnega desničarja Mattea Salvinija na poljsko-ukrajinsko mejo, da bi notorični nasprotnik migrantov, ki jih razmere v njihovih državah prisilijo v beg, izrazil sočutje z iz vojne bežečimi Ukrajinci, se ni razvil tako, kakor si je bil Italijan zamislil.

Tiskovno konferenco na železniški postaji v poljskem Przemyslu je politiku, ki je še nedavno zagovarjal za begunce tesno zaprta vrata Evrope in se z različnimi evropskimi voditelji, pred slabim letom tudi s slovenskim premierjem Janezom Janšo, dogovarjal o nadzoru priseljevanja, pokvaril župan tega mesta ob meji z Ukrajino Wojciech Bakun, ko mu je pomahal z majico s Putinovo podobo. Namreč, ni pozabljeno in ni še dolgo, kar je Salvini na Rdečem trgu v Moskvi in tudi v Evropskem parlamentu paradiral v proputinovski opravi, ruskega predsednika pa hvalil kot najboljšega državnika. 

Matteo Salvini je pred leti izjavil, da se v Moskvi počuti kot doma, varen. 
Epa

Poljak je pred zbranimi iz žepa potegnil majico z odtisnjeno Putinovo glavo, podobno Salvinijevi pred časom. Navrgel mu je, da ga tako oblečenega osebno pospremi v begunski center, kjer bo na svoje oči videl, kaj je povzročil njegov "prijatelj" iz Moskve.

"Ne bom vas sprejel. Pojdite z mano na mejo in obsodite Putina," je Salvinija odslovil Bakun, čigar mesto se je v nekaj dneh spremenilo v begunsko zavetišče.

Bakun in Salvini pred novinarji na železniški postaji v v Przemyslu.
Krzysztof Cwik/agencja Wyborcza

Na mejni prehod pri Przemyslu vsak dan pride okrog 50 tisoč Ukrajincev, vseh ukrajinskih beguncev v begu zaradi vojne, ki jo je Vladimir Putin začel pred dvema tednoma, je samo na Poljskem že več kot milijon.  

Osramočeni voditelj italijanske Lige, za katerim so iz tudi navzoče skupine Italijanov kričali, da je bedak, se je poskušal braniti, češ da gre zdaj za pomoč ukrajinskim očetom, mamam, otrokom. "Ne zanimajo nas kontroverznosti ne poljske ne italijanske levice," je rekel, nazadnje pa se umaknil.

Reuters

Salvini se je bil ob ruski agresiji nad Ukrajino postavil na stališče, da je očitno, kdo je tu napadalec in kdo napadeni, in da se mora Italija postaviti na stran žrtev.

Epa

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta