(VIDEO) Britanci začeli s cepljenjem: Kot prva je cepivo dobila 90-letnica, minister je zajokal

M.R.
08.12.2020 09:53
Prva britanska državljanka, ki je prejela cepivo proti covid-19, je 90-letna Margaret Keenan, ki bo prihodnji teden dopolnila 91 let starosti. Injekcijo cepiva, ki sta ga v sodelovanju razvili družbi Pfizer in BioNTech, je dobila danes ob 6.31 po lokalnem času.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
90-letna Margaret Keenan je prva Britanka, ki je bila cepljena s cepivom proti koronavirusu. 
Reuters

Margaret Keenan, ki sicer izvira iz Enniskillna, je bila cepljena v Coventryju. "Zelo privilegirano se počutim, ker sem prva oseba, cepljena proti covidu-19. To je najboljše zgodnje rojstnodnevno darilo, ki bi si ga lahko zaželela. Po tem, ko sem bila večino leta sama, se zdaj namreč lahko končno veselim druženja z družino in prijatelji med novoletnimi prazniki," je dejala. 

Vsem, ki jim je cepivo ponujeno, svetuje, naj se cepijo. "Če sem se lahko jaz pri 90 letih, potem se lahko tudi vi," je dodala.

Danes zjutraj je britanski minister za zdravje Matt Hancock dejal, da je pred Britanci še dolga pot, vendar pa ta "vodi k izhodu". Ko je bila cepljena Keenanova, je občutil vznemirjenje in zadovoljstvo. "Virus je smrtonosen. Moramo se držati pravil," je opozoril. 

EPA

Drugi Britanec, ki je bil cepljen, pa je bil 81-letni William Shakespeare iz Warwickshira, ki je bil videti precej sproščen. Hancock si je v oddaji Dobro jutro Britanija brisal solze z obraza, ko je spremljal posnetek Shakespearovega cepljenja. "To je bilo za mnoge ljudi tako težko leto, potem pa to William Shakespeare vsem prikaže tako lahkotno. Naša življenja gredo lahko naprej," je dodal in opozoril, da je treba zdržati še nekaj mesecev.

Velika Britanija je prejela 800.000 odmerkov tega cepiva, do konca meseca pa jih pričakuje še štiri milijone. Najprej nameravajo cepiti ljudi, ki so starejši od 80 let, ter zdravstvene delavce in negovalce. Skupno je uradni London naročil 40 milijonov odmerkov tega cepiva, kar zadostuje za 20 milijonov ljudi, saj mora vsak posameznik za popolno imunost prejeti dva odmerka. Večji del tega naročila naj bi po pričakovanjih Veliki Britaniji dobavili prihodnje leto.

Hancock ocenjuje, da bo trajalo več tednov, preden bodo cepili prvo skupino zdravstvenega in negovalnega osebja ter vse starejše od 80 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta