zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

V snežnih plazovih v Avstriji in Švici umrlo najmanj deset ljudi

STA, M.R.
05.02.2023 05:34
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
A photo taken on February 4, 2023 shows rescuers during their mission on a slope near Pill, western Austria. Avalanches in Austria and Switzerland have left five people dead, leading officials to warn on February 4 of the risks posed by particularly unstable snow cover. Three of those killed were visiting Austria's Alpine regions.,Image: 754077847, License: Rights-managed, Restrictions: Austria OUT SOUTH TYROL OUT, Model Release: no
Profimedia

Ta konec tedna so tako plazovi na Tirolskem in sosednjem Predarlškem odnesli osem življenj. Še dve osebi sta pod plazom umrli v Švici. 

V Längenfeldu v dolini Ötztal se je dopoldne sprožil snežni plaz, ki je pod seboj pokopal smučarja. O dogodku za zdaj ni znanih veliko podrobnosti.

Na vzhodnem Tirolskem pa je plaz v soboto zasul snežni plug, pri čemer je umrl 59-letni voznik. Vozilo in voznika so po iskalni akciji odkrili v zgodnjih jutranjih urah. Voznika je med zasutjem vrglo iz vozila in je pristal deset metrov ob vozilu na plazu.

Medtem so danes iz snega na Tirolskem mrtve izvlekli pet ljudi, med njimi tri smučarje, ki so jih plazovi pod seboj pokopali v soboto.

Od petka je v snežnih plazovih na Tirolskem in Predarlškem umrlo osem ljudi. Med smrtnimi žrtvami so tudi turisti iz Nove Zelandije, Kitajske in Nemčije.

Zaradi zaostrenih vremenskih razmer so oblasti zaradi plazov razglasile opozorilo četrte stopnje na petstopenjski lestvici.

Na Tirolskem so v soboto poročali o 30 snežnih plazovih, iz te zvezne dežele kot tudi iz Predarlškega pa so o novih plazovih poročali tudi danes. V kraju Warth am Arlberg so rešili osebo, ki jo je zasul plaz. V krajih Schwendau in Hopfgarten pa so se smučarji sami rešili iz snežne gmote.

V Švici umrla moški in ženska 

O smrtnih žrtvah zaradi plazu poročajo tudi iz Švice. V kantonu Graubünden sta se v soboto zjutraj ponesrečila 56-letna ženska in 52-letni moški, ki sta smučala izven označenih prog. Tretji član skupine jo je po navedbah švicarske policije odnesel brez poškodb. Reševalno akcijo so morali zaradi slabih vremenskih razmer prekiniti.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?