V Rusiji obsodili več kot 200 ukrajinskih vojnih ujetnikov

STA
15.01.2024 13:24

Kijev skupaj z več mednarodnimi organizacijami procese proti ukrajinskim vojnim ujetnikom označuje za nezakonite.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ruske oblasti so na dolge zaporne kazni, tudi dosmrtne, obsodile več kot 200 ukrajinskih vojnih ujetnikov, so sporočili v Moskvi.

Število v Rusiji in na zasedenih območjih v Ukrajini pridržanih ukrajinskih vojakov sicer ni znano, po nekaterih ocenah naj bi jih bilo več tisoč.

"Več kot 200 pripadnikov ukrajinske vojske je bilo obsojenih na dolge zaporne kazni zaradi umorov civilistov in slabega ravnanja z vojnimi ujetniki," je za rusko državno tiskovno agencijo RIA Novosti, ki ga povzema francoska AFP, povedal vodja ruskega preiskovalnega odbora Aleksander Bastrikin. Obljubil je, da si bo Moskva še naprej prizadevala za pregon ukrajinskega vojaškega osebja.

Bastrikin je ob tem razkril nekaj podrobnosti o ruskem boju proti proukrajinskim sabotažam. Pojasnil je, da so ruske oblasti odkrile dokaze o sabotažah vlakov v regijah blizu meje z Ukrajino, kot je Brjansk, pa tudi v sibirskih regijah Tjumensk, Tomsk, Novosibirsk ter regiji Komi na severozahodu Rusije. "Ukrajinske posebne službe poskušajo izvajati subverzivne dejavnosti z uporabo terorističnih metod, kljub morebitnim naključnim žrtvam," je izjavil.

Povedal je še, da so ruske oblasti sprožile 273 postopkov zaradi širjenja lažnih informacij o ruski vojski in 81 postopkov zaradi diskreditacije ruskih sil.

Rusija je v zadnjem času zaostrila zakonodajo, ki jo uporablja za zatiranje kritikov, in kaznovala na tisoče ljudi, ki so obsodili vojaško kampanjo v Ukrajini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta