V Rusiji na protestih za izpustitev Navalnega več kot 3400 aretacij

D.Ži
24.01.2021 11:04
Varuh otrokovih pravic je sporočil, da je med aretiranimi tudi okoli 300 mladoletnikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V Rusiji so v soboto na protestih za izpustitev priprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega aretirali več kot 3400 ljudi, so sporočili iz nevladne organizacije OVD Info. Samo v Moskvi so aretirali okoli 1360 ljudi, še najmanj 523 pa v Sankt Peterburgu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Varuh otrokovih pravic je sporočil, da je med aretiranimi tudi okoli 300 mladoletnikov.

Na sobotnih protestih se je zbralo več deset tisoč protestnikov v okoli sto mestih po celi državi. Šlo je za ene največjih demonstracij v času predsednika Vladimirja Putina. Ekipa Navalnega je govorila o velikopotezni vseruski akciji ter se zavzela za nadaljnje proteste.

epa

Po oceni organizatorjev protestov se je samo v Moskvi zbralo okoli 40.000 ljudi. Policija je sicer podala nižjo oceno.

Po spletu je medtem za ogorčenje poskrbel posnetek, kako je policist brcal žensko v Sankt Peterburgu. Po poročanju medijev je 54-letnica utrpela poškodbo glave in je nezavestna v bolnišnici. Preiskovalci so obljubili, da bodo preučili primer.

44-letni Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, v ponedeljek pa so po zaslišanju sporočile, da bo v priporu do 15. februarja.

epa

Ekipa Navalnega je zato pozvala k protestom v okoli 70 ruskih mestih. Ruske oblasti so napovedane shode razglasile za nezakonite in že pred njimi okrepile pritisk na opozicijske aktiviste. Policija pa je napovedala, da bo proteste zatrla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta