V napadih izraelskih sil na šolo v Gazi ubitih 27 ljudi

STA, A.L.
23.11.2023 21:04

Kot je poročala palestinska tiskovna agencija Wafa, so izraelske sile pred napovedanim štiridnevnim premirjem danes napadale tudi cilje na jugu Gaze.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O okrepljenih napadih so poročali tudi iz indonezijske bolnišnice na severu Gaze.
EPA

V napadu izraelskih sil na šolo pod okriljem Združenih narodov v begunskem taborišču Džabalija v Gazi je bilo ubitih najmanj 27 ljudi, še 93 pa je bilo ranjenih, je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil palestinski zdravnik. O okrepljenih napadih so poročali tudi iz indonezijske bolnišnice na severu Gaze.

Izraelske sile so v današnjem napadu zadele šolo v Džabaliji, kamor se je zateklo na tisoče razseljenih Palestincev, je po navedbah AFP dejal eden od palestinskih zdravnikov v največjem begunskem taborišču v Gazi, ki ni želel biti imenovan. Napad je potrdilo tudi ministrstvo za zdravje v Gazi. Izraelska vojska teh navedb za zdaj ni komentirala.

Medtem je Marvan al Sultan, direktor indonezijske bolnišnice na severu Gaze, ki je bila v ponedeljek tarča napadov izraelskih sil, danes znova opozoril na silovito tankovsko obstreljevanje območja bolnišnice. V ponedeljek, ko je bilo v izraelskem napadu na bolnišnico ubitih 12 ljudi, so več pacientov sicer evakuirali, vendar al Sultan trdi, da je v bolnišnici še vedno deset zdravstvenih delavcev in okrog 200 pacientov, poroča britanski BBC.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že v soboto sporočila, da je bolnišnica "resno preobremenjena in komaj še deluje". Bolnišnico s 110 posteljami je zgradila organizacija MER-C s sredstvi indonezijskih donatorjev, odprli pa so jo leta 2016. Nahaja se na severu Gaze, v bližini begunskega taborišča Džabalija.

Izraelska vojska je v začetku novembra zatrdila, da "gibanje Hamas uporablja bolnišnico kot krinko za podzemni poveljniški in nadzorni center" in da je bila zgrajena na "obstoječi teroristični infrastrukturi". Tako MER-C kot indonezijsko zunanje ministrstvo sta te trditve zanikala, ministrstvo pa je navedlo še, da je bila bolnišnica zgrajena le za zdravstvene potrebe prebivalcev Gaze.

Kot je poročala palestinska tiskovna agencija Wafa, so izraelske sile pred napovedanim štiridnevnim premirjem danes napadale tudi cilje na jugu Gaze.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta