V Evropi se davki višajo, v Bosni jih ukinjajo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
25.09.2024 12:00

V Bosni in Hercegovini napovedujejo ukinitev DDV-ja za nakup prve nepremičnine: Razloga sta dva - vse višje cene nepremičnin in selitev mladih družin v tujino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Sarajevu cene nepremičninam rastejo v nebo. 
Sašo Bizjak

Medtem, ko nekatere evropske države razmišljajo o uvedbi ali povišanju davka na nepremičnine, so se v Bosni in Hercegovini odločili nasprotno. Zaradi naraščajočih cen nepremičnin v Bosni in Hercegovini, ki so se v zadnjih petih letih v Sarajevo podražile za 200 odstotkov,  tamkajšnji minister za finance in zakladništvo, Srđan Amidžić, napoveduje pripravo zakona o ukinitvi DDV-ja za nakup prve nepremičnine. Ta zakon naj bi veljal za vse državljane Bosne in Hercegovine. Amidžić namreč ocenjuje, da je politična situacija dovolj zrela, da bo predlog brez težav sprejet v parlamentarni skupščini BiH. Ukinitev DDV-ja je označil kot ključno, saj zaradi rasti cen nepremičnin ljudje vse težje kupujejo stanovanja in hiše. Po raziskavah kar 36 odstotkov mladih, ki so zadnji dve leti zapustili Bosno in Hercegovino, ali to načrtujejo, kot enega glavnih razlogov za odhod navajajo nezmožnost reševanja stanovanjskega vprašanja.

Povprečna cena stanovanja v Sarajevu je 3.527 BAM oziroma 1800 evrov za kvadratni meter. V Novem Sarajevu je za novogradnje treba odšteti še več, kvadratni meter je tam vreden od 2000 do 2900 evrov, kar je za mnoge Sarajevčane absolutno preveč. V Federaciji Bosne in Hercegovine je minimalna neto plača v letu 2024 ostala nespremenjena in znaša 596 BAM, kar je 304,73 evra. Zaradi tega je bil tudi promet z nepremičninami v prvih treh mesecih letošnjega leta za 12,4 odstotka manjši kot v enakem obdobju lani. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta