Ukrajinski režiser znova ranjen na bojišču: "Teden se ni začel dobro ..."

Va, STA
17.07.2023 14:36

Dobitnik nagrade Saharova za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament, se je na začetku ruske agresije pridružil ukrajinskim enotam kot prostovoljec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oleg Sencov
Profimedia

Ukrajinski režiser Oleg Sencov je sporočil, da je bil znova ranjen v spopadih na jugu Ukrajine. Na enem od družbenih omrežij je objavil fotografijo s krvavimi ranami po obrazu. Sencov služi v ukrajinski vojski kot prostovoljec vse od začetka napada ruske vojske na Ukrajino februarja lani.

Režiser je objavil, da so bili v topniškem napadu ruske vojske lažje ranjeni še trije vojaki iz njegove enote. Hkrati je bila to prva vojaška akcija Sencova po vrnitvi na bojišče. Vrnil se je, potem ko je bil 8. junija prav tako ranjen.

"Teden se ni začel dobro," je zapisal ukrajinski filmar in se zdravnikom v ukrajinski regiji Zaporožje na jugu države zahvalil za njihovo delo.

Ob fotografiji je Sencov zapisal, da je ameriški tank Bradley ponovno rešil življenja, pri čemer je imel v mislih ukrajinske vojake.

Sencov se je rodil na polotoku Krim. Potem ko si je Rusija leta 2014 polotok priključila, so ga aretirali. Leto kasneje so ga v Rusiji zaradi domnevnega načrtovanja terorističnih napadov in drugih nedokazanih obtožb obsodili na 20 let zapora. Sencov je takrat zanikal vse obtožbe na svoj račun in sporočil, da so oblasti poskusile z mučenjem izsiliti njegovo priznanje.

V mednarodni javnosti je veljal za političnega zapornika. Leta 2019 so ga izpustili v okviru izmenjave ujetnikov. Med prestajanjem zaporne kazni je prejel nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta