Ukrajinska protiofenziva: So ruski obrambni položaji iz kovine, lesa ali stekla?

Va
07.07.2023 11:28

Lahko ukrajinski vojski v naslednjih tednih in mesecih uspe? Novinarji BBC so obiskali vojake na različnih koncih fronte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Minska polja, ki so jih postavili Rusi, so velika ovira, je povedal vojak Kiril. Ukrajinskemu mornarju je ruska mina leta 2020 odrezala del leve noge. "Mislim, da bomo brez še več zahodne pomoči izgubili to vojno," pravi. A se vsi ne strinjajo z njim. Mesec od najavljene ukrajinske protiofenzive številni vojaki in vojaški strokovnjaki ocenjujejo, da se prva faza protiofenzive odvija, tako kot je bila načrtovana. Aktivna fronta v loku kakšnih 1000 kilometrov od Črnega morja do severovzhodne meje z Rusijo nikoli ni bila prebita s tolikšno hitrostjo.            

So ruske obrambne linije iz kovine, lesa ali steklene? Teorijo o odporni, kovinski fronti ima vojak, ki ga je BBC-jev novinar srečal v vojaški bolnišnici blizu Bahmuta, ukrajinskega mesta, ki je praktično zravnano z zemljo. Prepričan je, da je imela Rusija preveč časa, da se pripravi na ukrajinsko protiofenzivo. Ob tem je tudi prepolna vojakov. Ukrajinski vojski lahko uspejo posamični preboji, da bi slavila v celoti, dvomi. "Mislim, da se ta vojna ne bo končala na bojišču. Končala se bo s političnim dogovorom," je ocenil.  

Teorija o lesu govori o obrambi, ki se bo mogoče razklala in razpršila, ne bo pa se zrušila. "Realist sem, čeprav me imajo nekateri za pesimista," je povedal 36-letni vojak Artem. "Morala ruskih vojakov je nizka," pravi, prepričan je, da bo ukrajinska stran v prihodnjih mesecih na bojišču dosegla bistvene premike. Najbolj pesimistični so vojaki, ki so najbližje fronti. Na prvi obrambni liniji, ugotavlja BBC.

Tretja je teorija stekla in pravi, da ruska obramba ne bo zdržala, ukrajinska stran pa bo v nekaj tednih ali mesecih zasedla strateško pomembno območje in se približala polotoku Krim. Pristaši te teorije pozivajo k potrpljenju namesto pesimizma.  

"Vsi čakamo preboj. Verjamemo in čakamo. Vemo, da bo vse v redu. Samo potrpežljivi moramo biti," je  povedal neki ukrajinski zdravnik. To razpoloženje na fronti, pri vojakih in pri poveljnikih, je prevladujoče, navaja BBC in povzema portal Index.hr.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta