Ukrajina okrepila napade globoko znotraj Rusije. Katerega cilja, ki ga je omenjal Putin, pa Rusija ni uresničila?

M.R.
28.05.2024 14:55

Rusi so z ofenzivo proti Harkovu na severovzhodu Ukrajine pred tremi tedni zagotovo preusmerili pozornost javnosti, pa tudi ukrajinskih sil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice ruskega napada na nakupovalni center v Harkovu
EPA

"Rusi so prestopili prvo linijo ukrajinske obrambe in se ustavili pri drugi, se pravi 5 do največ 10 kilometrov od meje, tam pa so se stvari zataknile. Zdaj poslušamo o številnih ukrajinskih protinapadih, saj so zbrali sile, ki bi morale to stanje sanirati. Ob tem je treba poudariti, da Rusi niso prišli do točke, s katere bi lahko Harkov zadeli s klasičnim topništvom. Vendar ko pogledamo, s čim vse ga ciljajo - od raket do vodenih bomb -, to pravzaprav niti ni nujno," je za hrvaški časnik Jutarnji list povedal vojaški analitik Igor Tabak. Omenil je srdite boje v mestu Vovčansk, kjer so Rusi hitro prišli do severnega roba mesta, zdaj pa boji potekajo ob reki Vovči. 

Rusom tako ni uspelo prodreti do Harkova, prav tako niso ustvarili tako imenovanega tamponskega območja, o katerem je svoj čas veliko govoril ruski predsednik Vladimir Putin. "Zagotovo pa je Rusom uspelo mobilizirati večjo skupino ukrajinskih sil iz rezerve, verjetno pa tudi veliko orožja in streliva z Zahoda," pojasnjuje Tabak in dodaja, da gre za sredstva, ki bi sicer končala na vzhodu in jugovzhodu bojne linije, kjer jih prav tako zelo potrebujejo. 

Hrvaški analitik s portala obris.org Igor Tabak
Osebni Arhiv

Po nekaterih ocenah naj bi Rusija vsak mesec na bojišča v Ukrajini poslala okoli 30 tisoč novih vojakov, Moskva trdi, da celo 40 tisoč, koliko novih sil ima Ukrajina, pa ni znano, saj se o tem javno ne govori. 

"Rusi ne uspevajo samo pokrivati svojih izgub, temveč na več bojiščih še celo krepijo svoje sile. Tako je bila ustanovljena tudi ta skupina Sever, ki je začela harkovsko ofenzivo," nadaljuje Tabak, pri tem pa ugotavlja, da je treba dati tem ljudem tudi tehniko in orožje, kar pa da verjetno predstavlja veliko večjo težavo. Po njegovem mnenju se s temi težavami ubada tudi Ukrajina, pri čemer je omenil zakon, ki Kijevu dovoljuje, da mobilizira mlajše ter tudi zapornike.

Ukrajinci zadeli strateške ruske objekte

Tabak je govoril tudi o ukrajinskih napadih globoko znotraj Rusije. V mestu Orsk je bil napaden radarski sistem za zgodnje opozarjanje. "To je specialna oprema, to so zelo veliki radarji, ki Rusom ponujajo vpogled v to, kar se dogaja zelo daleč in visoko v atmosferi. V tej vojni uporaba tega sistema ni velika, nedvomno pa gre za objekte, ki so strateškega pomena za Rusijo, ki je v to mrežo vložila veliko denarja," pravi Tabak. 

Prav taki napadi silijo Ruse, da del pomembnih sredstev, kot so sistemi protizračne obrambe S-300 in S-400, umakne s fronte, jih namesti globoko znotraj ruskega ozemlja in tako zaščiti pomembne objekte. "Drugo vprašanje pa je, kakšen odziv bo to izzvalo na ruski strani," je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta