Rusija poroča o novih zasedbah ukrajinskih vasi in žrtvah napada z droni

STA, A.L.
27.05.2024 14:41

Rusija je danes sporočila, da so njene sile zavzele še dve vasi v vzhodni Ukrajini, s čimer nadaljujejo prodor na dveh delih fronte, kjer je ukrajinska vojska pod velikim pritiskom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi so zavzeli vas Netailove v Donecku in Ivanovka v harkovski regiji. Poročajo tudi o žrtvah ukrajinskega napada z droni.

Rusko ministrstvo za obrambo je v rednem dnevnem poročilu objavilo, da so ruske sile "osvobodile" vas Netailove v regiji Doneck na vzhodu in Ivanovka v regiji Harkov na severovzhodu Ukrajine. Gre za zadnjega v nizu uspehov ruske vojske pri zasedbi ukrajinskega ozemlja v minulih tednih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je pred več kot dvema tednoma začela nov obsežen kopenski napad na regijo Harkov, čeprav se zadnje poročilo o novem zavzetju ozemlja delno nanaša na del frontne črte, ki je bolj vzhodno in kjer že mesece potekajo boji.

Ukrajina v zadnjih mesecih okrepila napade na obmejna območja v Rusiji

Ukrajina je na območje poslala okrepitve, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je opozoril, da bi lahko šlo za prvi val ruske poletne ofenzive, navaja AFP.

Ukrajinska vojska se sicer sooča s pomanjkanjem vojakov in streliva ter z zamudami pri dostavi vojaške pomoči z Zahoda.

Ruske regionalne oblasti so medtem sporočile, da je bila v današnjem ukrajinskem napadu z dronom na bencinsko črpalko v regiji Orjol blizu ukrajinske meje ubita ena oseba, tri pa ranjene.

Po besedah guvernerja Orjola Andreja Kličkova je dron davi padel na območje bencinske črpalke v mestu Livni in ubil voznika gasilskega vozila. Po prihodu reševalnih vozil je sledil še drugi napad z dronom.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ponoči onesposobilo več kot deset ukrajinskih dronov, vključno s šestimi nad Orjolom.

Ukrajina je v zadnjih mesecih okrepila napade na obmejna območja v Rusiji, zlasti na energetske objekte. Kijev je zatrdil, da želi iz maščevanja za številna bombardiranja na ukrajinskih tleh prenesti boje na rusko ozemlje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta