Ukrajina obeležuje dan neodvisnosti. Zelenski: Putin je bolni starec, ki vsem grozi z rdečim gumbom

STA, J.K.
24.08.2024 13:40

Ukrajina dan neodvisnosti obeležuje v spomin na sprejetje deklaracije o neodvisnosti 24. avgusta 1991, s katero se je država osamosvojila od nekdanje Sovjetske zveze.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ukrajina danes obeležuje dan neodvisnosti, že tretjič v senci vojne. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem v nagovoru zatrdil, da je Rusija želela uničiti Ukrajino, a da se je vojna vrnila k njej domov.

Zelenski je Ukrajince nagovoril s posnetkom, ki je po njegovih besedah pred dnevi nastal v regiji Sumi, le nekaj kilomatrov od območja, kjer je Ukrajina v začetku meseca vdrla v rusko regijo Kursk. Kot je dejal glede tega, Kijev "še enkrat več preseneča". Zatrdil je tudi, da bo Rusija "spoznala, kaj je maščevanje".

"Rusija je z invazijo leta 2022 skušala doseči samo eno stvar: uničiti Ukrajino. Namesto tega danes praznujemo 33. dan neodvisnosti Ukrajine. In to, kar je sovražnik prinesel v našo deželo, se je zdaj vrnilo na njegov dom," je še dejal Zelenski, ruskega predsednika Vladimirja Putina pa označil za "bolnega starca z Rdečega trga, ki vsem nenehno grozi z rdečim gumbom".

Reuters

Ukrajinskemu ljudstvu je ob dnevu neodvisnosti voščila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je v videonagovoru, objavljenem na družbenem omrežju X, dejala, da bo "Evropa Ukrajini vedno stala ob strani, ker je Ukrajina del Evrope".

"Vaša svoboda je naša svoboda. Vaša varnost je naša varnost," je še dodala. Ob tem je poudarila, da se Ukrajina izjmeno hitro približuje članstvu v EU. Ukrajina je uradna kandidatka za članico EU postala junija 2022, štiri mesece po tem, ko je Rusija napadla državo. Današnjih slovesnosti ob dnevu neodvisnosti v Kijevu se bo udeležil tudi poljski predsednik Andrzej Duda.

Ukrajina dan neodvisnosti obeležuje v spomin na sprejetje deklaracije o neodvisnosti 24. avgusta 1991, s katero se je država osamosvojila od nekdanje Sovjetske zveze. V preteklosti so ob prazniku v Kijevu organizirali vojaško parado, lani so namesto tega vzdolž glavne ulice v središču prestolnice postavili na ogled uničene ruske tanke in drugo vojaško opremo. To bo že tretje praznovanje dneva neodvisnosti od začetka ruske agresije februarja 2022.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta