Trump sporočil, da bo danes zapustil bolnišnico in dodal: "Ne bojte se covida!"

STA, D.Ži
05.10.2020 21:16

Trump je zaradi okužbe z novim koronavirusom v vojaški bolnišnici v Marylandu od petka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da bo danes zapustil bolnišnico. Ob tem je zatrdil, da se počuti res dobro.

"Veliki zdravstveni center Walterja Reeda bom zapustil danes ob 18.30," je Trump zapisal na Twitterju. "Počutim se res dobro! Ne bojte se covida. Ne dovolite, da prevlada nad vašim življenjem. Pod Trumpovo administracijo smo razvili nekatera res dobra zdravila in znanje. Počutim se bolje kot pred 20 leti," je dodal.

Trump je zaradi okužbe z novim koronavirusom v vojaški bolnišnici v Marylandu od petka. Njegovi svetovalci so nakazali, da bi se lahko predsednik še danes vrnil v Belo hišo.

Kmalu za Trumpovim tvitom je prišla pred novinarje njegova zdravstvena ekipa, ki jo vodi Sean Conley. Zavrnil je jasne odgovore na nekatera ključna vprašanja, ob vprašanju o Trumpovem pozivu Američanom naj se ne bojijo koronavirusa, pa se je le nasmehnil.

Conley ni hotel povedati, kako ali sploh so poškodovana predsednikova pljuča, kolikokrat so mu dali kisik, ponovno pa se je nasmehnil ob vprašanju, ali so razmišljali, da ga zdravijo s hidroksiklorokinom, ki ga je Trump pred časom prodajal kot čudežno zdravilo za koronavirus.

Na smeh mu je šlo tudi ob vprašanju, ali si Trump goreče želi zapustiti bolnišnico. Je pa zagotovil, da je Trump imeniten bolnik, ki jih nikoli ni silil v nekaj, kar sami z zdravstvenega vidika ne bi sprejeli.

Ključno vprašanje, na katerega zdravnik ni odgovoril, je zo, kdaj je imel Trump nazadnje negativen test za koronavirus. To je ključno zaradi številnih okužb med ljudmi, ki so bili blizu predsednika.

Ključno je tudi za demokrate, ki jih je še vedno strah, da jim je Trump na torkovem soočenju v Clevelandu okužil predsedniškega kandidata Josepha Bidna. Vsak dan prihaja na dan novica o novih okužbah in v ponedeljek jo je prijavila tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany ter nekaj njenih sodelavcev.

Conley je posredno zavrnil Trumpov optimizem glede okužbe, ko je dejal, da se še ni popolnoma izvlekel. Potrdil je, da ga bodo nocoj verjetno res preselili v Belo hišo, ker ga lahko tam uspešno zdravijo naprej. Ni pa potrdil, da se bo to res zgodilo natanko ob 12.30 uri zjutraj v torek po srednjeevropskem času, kot je tvitnil Trump.

Pri Trumpu so uporabili zdravilo remdesivir in steroid, česar doslej pri bolnikih na začetku simptomov še niso delali tako hitro, in Conley je dejal, da je nekaj neznank. Dejal pa je, da Trump ne kaže nobenih stranskih učinkov zdravljenja. "Je nazaj takšen, kot je," je dejal zdravnik.

Koronavirus je doslej okužil več kot 7,4 milijona Američanov, za covidom-19 pa jih je umrlo 210.000. Ameriški komentatorji opozarjajo, da velika večina ameriških bolnikov ni imela tako vrhunske zdravstvene oskrbe kot predsednik, zaradi katere lahko sedaj tvita ljudem, da se jim ni treba bati koronavirusa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta