(SVET) ZDA po številu smrtnih žrtev zaradi koronavirusa na prvem mestu, Borisa Johnsona odpustili iz bolnišnice

K. Š., STA
12.04.2020 10:17

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen spričo pandemije novega koronavirusa ljudem svetuje, naj z rezervacijo poletnih počitnic še počakajo. "Za julij in avgust trenutno ne more nihče dati zanesljivih napovedi," je dejala v pogovoru za nemški časnik Bild am Sonntag. V nadaljevanju si lahko preberete novosti po posameznih svetovnih državah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Italija
Italija je danes poročala o 431 smrtnih žrtvah covida-19 v zadnjih 24 urah, kar je najmanj v enem dnevu od 19. marca, je danes sporočila civilna zaščita. Skupno je covid-19 zahteval 19.899 življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Hrvaška
Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili še 66 novih okužb s koronavirusom, skupno 1600. Umrli sta še dve osebi, skupno 23, je na redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite danes sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.
Doslej je okrevalo 373 bolnikov, je dodal. Doslej so skupno testirali 16.381 ljudi, v zadnjih 24 urah 620, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Minister je še izrazil zadovoljstvo, ker je danes iz Kitajske prispelo 60 ton medicinske opreme. Povedal je, da je to prvi od šestih ali sedmih letov, s katerimi bodo ob posredovanju političnih oblasti Hrvaške in Kitajske prepeljali, kot je dejal, tovrstno dragoceno blago.
Velika Britanija 
Britanskega premierja Borisa Johnsona so po tednu dni danes odpustili iz bolnišnice, kjer se je zdravil zaradi covida-19, so sporočili z Downing Streeta. Johnson je danes zapustil bolnišnico St. Thomas v osrednjem Londonu, vendar se še ne bo takoj vrnil k službenim dolžnostim, navajajo. 
Johnson je nato na Twitterju objavil videosporočilo, v katerem se je zahvalil zdravnikom in drugemu osebju v bolnišnici, še posebej dvema medicinskima sestrama, kot tudi britanskemu javnemu zdravstvu. Priznal je, da bi se lahko zadeva odvila tudi v drugo smer.
{twitter}https://twitter.com/BorisJohnson/status/1249336590482243585{/twitter}
Madžarska
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Madžarsko spričo sprejetih ukrepov v boju proti novemu koronavirusu opozorila, da je pripravljena ukrepati, če bi omejitve šle preko dovoljene mere. Poudarila je, da so izredni ukrepi sprejemljivi, vendar morajo biti "sorazmerni, časovno omejeni in pod demokratičnim nadzorom".
Madžarski parlament je konec marca sprejel zakonodajo, s katero so izredne razmere ob pandemiji covida-19 podaljšali za nedoločen čas. Parlament se je s tem praktično odpovedal svojim pristojnostim, premier Viktor Orban pa bo lahko vladal neomejeno, dokler vlada ne bo ukinila izrednih razmer.
BiH
Oblasti v BiH so vzpostavile šotorska naselja ob meji s Hrvaško za karanteno potnikov, ki vstopajo v državo. Zdaj poročajo o tem, da je v šotorskem naselju ob mejnem prehodu Maljevac pri Veliki Kladuši zgodaj davi izbruhnil požar, v katerem so bili uničeni trije šotori. O poškodovanih ne poročajo. Policija preiskuje, ali je bil požar morda namerno podtaknjen.
Španija 
Po treh dneh upadanja števila smrtnih žrtev covida-19 danes iz Španije znova poročajo o dnevnem porastu žrtev. V zadnjih 24 urah je umrlo 619 bolnikov, skupno 16.972, so danes sporočili s španskega ministrstva za zdravje.
Nemčija
Nemški zunanji minister Heiko Maas je napovedal, da bo Nemčija svoje predsedovanje Evropski uniji v drugi polovici leta izkoristila za vodenje boja proti pandemiji novega koronavirusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "To bo koronavirusno predsedstvo, da bi premagali koronavirus in njegove posledice," je zapisal v uvodniku današnjega nemškega časnika Welt am Sonntag. je zapisal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta