(SVET) V Franciji prva okužba že konec decembra, v zadnjem dnevu 330 novih žrtev covida-19

A.L., STA
05.05.2020 08:47

V Evropi v večini držav menijo, da so že dosegli vrhunec epidemije. Število smrti in okužb v najhuje prizadetih državah, kot sta Italija in Španija, že upada. Zato tudi sproščajo omejevalne ukrepe, ki so bili za omejitev širjenja koronavirusa uvedeni pred skoraj dvema mesecema.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

21.00

V Franciji v zadnjem dnevu 330 novih žrtev covida-19

V Franciji je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo 330 ljudi, skupno pa 25.531 so nocoj sporočile pristojne oblasti. Francija, kjer strogi ukrepi za zajezitev covida-19 veljajo od 17. marca, je med najhuje prizadetimi državami na svetu v pandemiji novega koronavirusa. Že tri tedne sicer upada število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. Po najnovejših podatkih jih je trenutno 3430, kar je dvakrat manj kot pred mesecem dni.
18.30

Jemenski uporniki v prestolnici Sani potrdili prvo smrt zaradi covida-19

V jemenski prestolnici Sana, ki je pod nadzorom hutijskih upornikov, so danes potrdili prvo smrt zaradi covida-19. Zaradi tega so se okrepile bojazni glede večjega izbruha koronavirusa v tej v vojni uničeni državi. Zdravstveni sistem v Jemnu je že vrsto let na udaru zaradi konflikta, ki je milijone ljudi pognal v beg, državo pa pahnil v najhujšo humanitarno krizo na svetu.
18.15

V Španiji med na novo okuženimi z novim koronavirusom veliko zdravstvenih delavcev

Med novimi okužbami z novim koronavirusom, ki so jih v Španiji zabeležili v zadnjih 24 urah, je več kot 70 odstotkov zdravstvenih delavcev, je danes sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. V Španiji, kjer ocenjujejo, da so vrhunec epidemije dosegli pred več kot mesecem dni, je število novih okužb trenutno v upadu. Zmanjšuje se tudi število smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. Se pa v zadnjih tednih povečuje število novih okužb med zdravstvenimi delavci.
16.45

Tajvan napovedal novo donacijo zaščitnih kirurških mask

Tajvan je danes napovedal, da bo državam, ki jih je pandemija novega koronavirusa najhuje prizadela, podaril 7,07 milijona zaščitnih kirurških mask. Gre za tretjo večjo tajvansko donacijo zaščitnih kirurških mask v pandemiji novega koronavirusa.
Po navedbah tiskovne predstavnice tajvanskega ministrstva za zunanje zadeve Joanne Ou bo Tajvan 2,28 milijona zaščitnih mask podaril ZDA, 1,3 milijona pa EU in njenim državam članicam.
15.10

V Nemčiji opozorila pred drugim in tretjim valom okužb z novim koronavirusom

Vodja nemškega Inštituta Robert Koch Lothar Wieler je posvaril, da sta najverjetneje na obzorju že drugi in tretji val okužb z novim koronavirusom. "Gre za pandemijo. In v pandemiji se z virusom okuži od 60 do 70 odstotkov prebivalstva," je dejal Wieler. Dodal je, da bo drugi val nastopil "z veliko verjetnostjo", s čimer se strinja večina strokovnjakov, in da nekateri strokovnjaki pričakujejo tudi tretji val.
14.25

Na Bavarskem se bodo restavracije in hoteli odprli do konca maja

Nemška zvezna dežela Bavarska je danes potrdila omilitev nekaterih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim so omilili omejitve glede odhodov od doma. Od prihodnjega tedna bodo lahko odprte vse trgovine, do konca meseca pa bodo odprli restavracije in hotele.

Reuters

Avstralija zaradi koronavirusa izgublja milijarde dolarjev tedensko

Epidemija novega koronavirusa avstralsko gospodarstvo vsak teden stane štiri milijarde avstralskih dolarjev (2,6 milijarde ameriških dolarjev oz. 2,4 milijarde evrov), je danes sporočil finančni minister Josh Frydenberg. V drugem letošnjem četrtletju bi se lahko bruto domači proizvod države skrčil za od 10 do 12 odstotkov.
"Gospodarstvo bo v četrtletju do junija izgubilo 50 milijard dolarjev, stvari pa bi se lahko še poslabšale, če bodo ukrepi za omejevanje koronavirusa ostali v veljavi," je na novinarski konferenci v Canberri dejal Frydenberg.
12.55

V Španiji politični spor zaradi morebitnega podaljšanja izrednih razmer

Španski premier Pedro Sanchez bo moral za novo dvotedensko podaljšanje izrednih razmer v državi, ki so jih uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa, ponovno v parlament. Predvidoma naj bi poslanci o tem glasovali v sredo, a so številne stranke že kritične do ravnanja manjšinske Sanchezove vlade v času pandemije.

Reuters

Na Otoku aprila prodanih najmanj avtomobilov po drugi svetovni vojni

V Veliki Britaniji so aprila zabeležili 4321 prvič registriranih avtomobilov, kar je najnižja raven po letu 1946, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Glede na leto prej je bila prodaja nižja za 97 odstotkov, podatke združenja avtomobilskih proizvajalcev SMMT povzema francoska tiskovna agencija AFP.
12.20

V Rusiji tretji dan zapored več kot 10.000 novih okužb s koronavirusom

V Rusiji so že tretji dan zapored potrdili več kot 10.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so zabeležili 10.102 okužb, vse skupaj pa 155.370. Za covidom-19 pa je umrlo še 95 ljudi, vse skupaj pa 1451.

ž
EPA

V Nemčiji več kot 164.000 okužb z novim koronvirusom in 6800 mrtvih

V Nemčiji so doslej potrdili že več kot 164.000 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 6808 ljudi, je razvidno iz podatkov, ki jih je pripravila nemška tiskovna agencija dpa.
Število novih okužb je majhno in je krepko pod tisoč. Hkrati so v Nemčiji že ob koncu tedna zaznali manj okužb.
11.55

V Združenem kraljestvu zaradi novega koronavirusa največ smrtnih žrtev v Evropi

V Združenem kraljestvu je s sumom koronavirusne bolezni 19 doslej umrlo že več kot 32.000 ljudi, kar je največ v Evropi, je razvidno iz danes objavljenih uradnih podatkov, na spletni strani poroča Reuters.
Po podatkih britanskega statističnega urada so od 24. aprila v Angliji in Walesu zabeležili 29.648 smrti, kjer je v mrliških listih omenjen tudi covid-19. Ob upoštevanju tovrstnih smrtnih primerov na Škotskem in Severnem Irskem je ta številka 32.313.
11.30

V Italiji omilitve ukrepov zaradi novega koronavirusa spremlja visoka rast cen

V Italiji omilitve ukrepov, ki so jih sprejeli za zajezitev novega koronavirusa, spremlja visoka rast cen, predvsem na področju prevoza in kmetijskih izdelkov. V Italiji od ponedeljka dalje med severom in jugom države ponovno vozijo hitri vlaki, a z omejenim številom potnikov in strogimi zaščitnimi ukrepi. Cene vozovnic so poletele v nebo.
10.45

V Španiji aprila brez dela ostalo 280.000 ljudi

Število brezposelnih se je v Španiji aprila povečalo za 280.000 na 3,8 milijona, kažejo danes objavljeni podatki ministrstva za delo. Razlog je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP predvsem v zaustavitvi turizma zaradi pandemije novega koronavirusa. Število prejemnikov nadomestila za brezposelnost je doseglo rekordnih 5,2 milijona.

Reuters

V Franciji prva okužba z novim koronavirusom že konec decembra

V Franciji so imeli prvi primer okužbe z novim koronavirusom že konec decembra lani in ne konec januarja letos, kot so domnevali doslej. Okužbo z novim koronavirusom so namreč potrdili pri bolniku, ki so mu decembra diagnosticirali pljučnico.
V dveh bolnišnicah na širšem območju Pariza so ponovno analizirali vzorce bolnikov, ki so bili na intenzivni negi med 2. decembrom in 16. januarjem in so bili negativni na testiranju za virus gripe ali katerega od drugih koronavirusov. Takrat jih namreč niso testirali za novi koronavirus, saj ga še niso poznali, je pojasnil vodja intenzivnih oddelkov na več pariških bolnišnicah Yves Cohen.
9.30

Na Madžarskem nogomet spet 23. maja, v Grčiji še pod vprašajem

Med državami, kjer bodo nadaljevali nogometno prvenstvo, je tudi Madžarska. Tamkajšnja nogometna zveza MLSZ je sporočila, da se bo prvoligaško tekmovanje na stadionih, kjer ne bo gledalcev, nadaljevalo 30. maja, pokalno tekmovanje pa že 23. maja.
9.20

Nova Zelandija morda v odprtje meja z Avstralijo, s svetom še dolgo ne

Nova Zelandija "še dolgo" ne bo odprla meja s preostalim svetom, je danes povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki se je prek videopovezave udeležila zasedanja avstralske vlade. Potovanja med Novo Zelandijo in Avstralijo pa bi lahko omogočili že prej, je povedala po seji.
Z avstralsko vlado je Ardernova razpravljala o "neke vrste mehurčku med nami, varnem območju potovanja", je pojasnila po poročanju britanskega BBC. Poudarila je, da jih glede tega čaka še veliko dela, preden bodo dosegli napredek.
7.55

WHO: ZDA niso podale dokazov, da koronavirus izvira iz laboratorija

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek sporočila, da ZDA niso podale dokazov, ki bi potrdili njihovo trditev, da novi koronavirus izvira iz laboratorija v kitajskem Wuhanu. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sicer konec preteklega tedna zatrdil, da imajo veliko dokazov, ki kažejo na to.

Reuters

V ZDA spet višje projekcije smrti zaradi odpiranja gospodarstva

Univerza Washington sedaj zaradi postopnega odpravljanja omejevalnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ocenjuje, da bo do začetka avgusta zaradi covida-19 umrlo 135.000 Američanov, kar je skoraj dvakrat več od ocene iz aprila. Uradne projekcije vlade, ki jih Bela hiša za zdaj taji, pa govorijo o po 3000 mrtvih na dan do konca meseca.

EPA

Število smrti zaradi koronavirusa v svetu preseglo 250.000

Število smrti zaradi novega koronavirusa je v ponedeljek preseglo četrt milijona, večinoma v ZDA in Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Najhuje je prizadeta Evropa z okoli 145.000 smrtnimi žrtvami covida-19, sledijo pa ZDA z 68.700 smrtmi. Skupaj predstavljata 85 odstotkov vseh žrtev koronavirusa.

EPA

Vučićevi kopernikanski obrati

V Novem Sadu smo govorili z Mariborčanko Blažko Limonšek, ki tam študira drugi letnik medicine v angleškem programu. Pove, da so tudi v Srbiji končno pričeli z rahljanjem ukrepov, uvedenih nekako od 18. marca, ki pa so bili veliko bolj strogi kakor v Sloveniji. Več -> TUKAJ.

časovnica, koronavirus, 5. maj (1. različica)
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta