Superjahta, ki premika meje mogočega: V njej sta bazen in telovadnica, pa tudi podmornico ima

13.09.2021 18:36
Jadrnica A je ena najlepših, najbolj elegantnih in prefinjenih jaht tega tipa na svetu. Je tudi ena najbolj zalezovanih, a v naravi redko fotografiranih superjaht na svetu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Image: 342983874, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Profimedia (foto: Profimedia)
Profimedia

Največja jadrnica na svetu, Jadrnica A (Sailing Yacht A), v sebi skriva veliko skrivnosti in jo je pogosto videti pluti tudi po Jadranu. Je v lasti ruskega milijarderja Andreja Meljničenka. Devetinštiridesetletnik je na Forbesovi lestvici najbogatejših zemljanov trenutno na 105. mestu, njegovo premoženje je ocenjeno na 20,1 milijarde dolarjev. Luksuzna superjahta, ki postavlja nova merila prestiža, pa nikakor ni edino drago plovilo v njegovi lasti. Je tudi ponosni lastnik Jahte A (Motor Yacht A), katere zunanjost spominja na podmornico. V njegovi lasti je tudi letalo Boeing 737.

Vendar je to zgodba o jadrnici s kar sto metrov visokimi nenavadno ukrivljenimi jambori, ki bo nedvomno privabljala poglede, kamorkoli bo priplula. Jambori iz ogljikovih vlaken so namreč največji te vrste na svetu. Površina popolnoma razprtih jader - pri tem so informacije različne - meri od 3747 do 4460 kvadratnih metrov, To je približno polovica površine nogometnega igrišča. Toda medtem ko lahko ljudje za zdaj vidijo le neobičajno zunanjost ladje, je njena notranjost še precej bolj skrivnostna. Poseben izziv je bilo najti ladjedelnico, ki si je upala podati se v izdelavo tako zahtevnega plovila. V nemški ladjedelnici Nobiskrug, kjer so jahto dve leti izdelovali in jo leta 2017 predali lastniku, so razkrili, da so jo opremili tudi s transparentnim dnom, ki potnikom omogoča občudovanje morskega sveta. Steklo naj bi bilo debelo 30 centimetrov.

Zelo malo verjetno pa je, da bo Meljničenko sploh kdaj na krov povabil fotografe ali novinarje. Tehnološko je plovilo seveda med najnaprednejšimi. Strokovna revija Boat International ga je poimenovala kot "superjahto, ki premika meje mogočega". Vgrajena ima dva dizelska motorja z močjo 3600 kW, dodatno pa še štiri električne generatorje z močjo 4300 kW. Za pogon skrbita vijaka s petimi lopaticami, vsak na svoji pogonski gredi, plovilo pa doseže največjo hitrost 21 vozlov. Doseg jahte ni znan, prav tako ne druge tehnične podrobnosti. Njena gros tonaža je kar 12.600 ton. Tudi štiri leta po izdelavi pa Jadrnica A še ostaja največja motorna jahta s podpornimi jadri. Mimogrede, črka A v imenu naj bi pomenila začetnico v imenu njenega lastnika.

Na premcu je urejeno pristajališče za helikopterje, na krmi prostorni klub za edinstvene zabave izbrancev, vabljeni gostje pa bivajo na osmih palubah. Povezuje jih več dvigal in prosto stoječa spiralna stopnišča. Četudi je skrivnost, koliko potnikov lahko superjahta nastani, pa je v javnost pricurljala informacija, da je na njej prostora za 54 članov posadke. Govorice gredo v smeri 14 srečnežev, ki imajo na razpolago sedem razkošnih kabin. Ovalna okna - prevlečena so s folijo, ki ne dovoljuje vpogleda v notranjost -, naj bi bila odporna na bombe in eksplozije, seveda pa v notranjosti ne manjkata ne bazen ne telovadnica. Plavajočo lepotico po vsej notranjosti krasijo dragoceni materiali.

Presenetljivo je, da je v trupu kar 24 vrat, za katerimi se skrivajo odprtine s sidri, balkoni in druga oprema. Med plovbo so zaprta in linija plovila je brezhibna, brez prekinitev. V enem takšnih prostorov so spravljeni tudi štirje manjši čolni za prevoz potnikov in še podmornica.

Njeno zunanjost so zasnovali pri družbi Doelker + Voges, ki se ukvarja z oblikovanjem jaht za superpremožne. Skupina D+V Design iz Hamburga in s 15-letnimi izkušnjami se hvali, češ da so doslej zmeraj zadovoljili ekstravagantne želje naročnikov.

Philippe Starck, francoski industrijski arhitekt in oblikovalec, se je podpisal pod dizajn interierja. Vzornik leta 1949 rojenega Starcka je njegov oče Andre, inženir aeronavtike. V svoji karieri se je Philippe podpisal pod drzne dizajne restavracij, hotelov, pohištva, vesoljskih modulov. Leta 1983 ga je takratni francoski predsednik Francois Mitterrand na predlog ministra za kulturo Jacka Langa izbral za opremljanje zasebnih predsedniških apartmajev v Elizejski palači.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta