Stoltenberg: Ni znakov, da bi bilo šlo za nameren napad na Poljsko. Vendar naj pojasnim, da ni kriva Ukrajina ...

STA, Va
16.11.2022 13:59

"Incident je verjetno povzročila raketa ukrajinskega sistema zračne obrambe, izstreljena za obrambo ukrajinskega ozemlja pred napadi ruskih manevrirnih raket," je v Bruslju povedal generalni sekretar Nata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jens Stoltenberg 
Reuters

Nobenih znakov ni, da bi bil torkov incident na Poljskem ob meji z Ukrajino nameren napad ali da Rusija pripravlja napad na katero od članic zveze Nato, je danes v Bruslju poudaril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Po prvih ugotovitvah bi lahko bila vzrok za eksplozijo ukrajinska protiletalska raketa, je dejal.

"Preiskava tega incidenta je v teku in počakati moramo, da se konča. Vendar za zdaj nimamo nobenih znakov, da je bil to rezultat namernega napada. Naša predhodna analiza kaže, da je incident verjetno povzročila raketa ukrajinskega sistema zračne obrambe, izstreljena za obrambo ukrajinskega ozemlja pred napadi ruskih manevrirnih raket," je povedal Stoltenberg.

"Vendar naj pojasnim, da za to ni kriva Ukrajina. Največjo odgovornost nosi Rusija, ki nadaljuje svojo nezakonito vojno proti Ukrajini," je nadaljeval. Poudaril je, da bodo še naprej podpirali Ukrajino in njeno pravico do samoobrambe, ter ponovno pozval Rusijo, naj konča vojno.

"Danes bo potekal tudi sestanek kontaktne skupine za Ukrajino, na katerem bodo usklajevali nadaljnjo podporo Ukrajini. Glavno težišče pomoči v zadnjih mesecih je bila zračna obramba. Švedska pa je nedavno napovedala tudi dodatno podporo Ukrajini," je še dodal po srečanju veleposlanikov držav članic zveze Nato na sedežu organizacije v Bruslju.

Ukrajinske oblasti so v torek poročale, da so ruske sile nad Ukrajino izstrelile približno sto raket. V prestolnici Kijev so rakete zadele dve stanovanjski zgradbi in terjale najmanj eno smrtno žrtev. Njihova glavna tarča pa so bili objekti kritične infrastrukture, zaradi česar je približno deset milijonov Ukrajincev ostalo brez elektrike.

Hkrati pa je v torek zvečer raketa padla tudi na vzhod Poljske in ubila dva človeka. Eksplozija na Poljskem je vzbudila skrbi, da to pomeni vstop zveze Nato, katere članica je Poljska, v vojno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta