Srhljivo zborovanje fašistov v Rimu: Predsednik senata meni, da dvigovanje rok ni kaznivo

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
09.01.2024 16:00

Množična fašistična manifestacija, ki je potekala v nedeljo zvečer v Rimu, je v teh dneh v središču italijanskega javnega mnenja; veliki dnevniki ji namenjajo prvo stran, radio in televizija pa obširna poročila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skrajni desničarji so počastili spomin na tri mlade ubite neofašiste.
Profimedia

V Rimu je v nedeljo zvečer kakih tisoč pripadnikov skrajnih desničarskih organizacij dvigalo roko v fašistični pozdrav in to gesto pospremilo z vzklikom Presente! (Prisoten), kot je bila navada na velikih Mussolinijevih zborovanjih. Zgodilo se je v ulici Acca Laurentia, poimenovani po starorimski mitološki osebnosti, v periferni četrti Tuscolano italijanske prestolnice. Na tistem kraju je 7. januarja 1978 skupina levičarskih skrajnežev napadla sedež neofašistične stranke MSI. Nastali spopadi s policijo, v katerih so bili ubiti trije mladi pripadniki neofašistične stranke; dva so ubili levičarski demonstranti, tretjega pa baje policist, ampak okoliščin niso nikoli v celoti pojasnili in storilci so ostali nekaznovani.

Od tistega leta poteka na kraju spopada vsako leto spominska svečanost. Tako je bilo tudi letos, ko so se svečanosti udeležili predstavniki oblasti, deželne vlade in rimske občine; navsezadnje so tam v času miru nasilno ugasnila tri mlada življenja. Te svečanosti so bile vedno zelo formalne, vsa ta leta so potekala brez izgredov, res pa je, da so se po uradnem delu običajno na kraju zbrali tudi mladi pripadniki skrajne desnice, ampak šlo je za peščico ljudi.

Letos pa je bilo drugače. Potem ko je bila uradna spominska svečanost končana, se je v ulici Acca Laurentia zbralo kakih tisoč pripadnikov skrajne desnice, ki so z dvignjeno roko v fašistični pozdrav in vzklikom Presente! po svoje počastili spomin na tri mlade ubite neofašiste. Posnetek dogodka, ki je viden na spletu, je srhljiv. Ni šlo namreč za naključno množico, mladi so bili postrojeni v vodi, kot da bi šlo za vojaško formacijo, in vse je spominjalo na velika fašistična zborovanja izpred sto let.

Dogodek je že dva dni v ospredju političnih polemik. Formalnih očitkov vladi, predvsem premierki Melonijevi in njenim najožjim strankarskim sodelavcem, sicer ni, ampak iz vrst opozicije prihaja očitek, da so se mladi desničarji, ki so desetletja tako demonstrirali skrivaj, opogumili, ker so prepričani, da zdaj lahko to počenjajo.

Predsednik italijanskega senata Ignazio La Russa meni, da dvigovanje rok ni kaznivo dejanje. 
Reuters

Seveda je opozicija, predvsem Demokratska stranka, takoj zahtevala, da vlada o tem dogodku poroča parlamentu. Ob tem predstavniki opozicije opozarjajo, da so pred nekaj tedni policisti takoj pridobili osebne podatke posameznika, ki je ob slavnostnem odprtju sezone v milanski Operi po koncu igranja italijanske himne zakričal: "Naj živi protifašistična Italija!" Tokrat pa ni znano, da bi policisti preverjali istovetnost pripadnikov desnice, ki so dvigali roko v fašistični pozdrav. Premierka Melonijeva dogodka ni komentirala, njen tesni sodelavec, predsednik senata Ignazio La Russa, pa je izjavil, da z manifestacijo nimajo nič skupnega, in dodal, da "ni rečeno, da je dviganje roke kaznivo dejanje". Tudi ostali predstavniki desne vladne koalicije si prizadevajo, da bi čim bolj omilili dogodek, ki ga sicer formalno obsojajo, kakih ukrepov pa za zdaj ne napovedujejo; sprašujejo pa se, zakaj po več kot 45 letih niso bile pojasnjene okoliščine atentata.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta