(SPREMLJAMO) Joe Biden je novi ameriški predsednik

STA, VČ
07.11.2020 16:10

Joe Biden po zadnjih podatkih dobil tudi Pensilvanijo, skupno pa 284 elektorskih glasov: "Počaščen sem, da ste me izbrali za vodenje naše velike države."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joe Biden
EPA

17:28

Ameriški mediji objavljajo, da je zmagovalec Joe Biden.  Zmagal je tudi v odločilni Pensilvaniji in ima po zadnjem štetju 284 elektorskih glasov. ZDA dobivajo novega stanovalca v Beli hiši, po štirih letih ponovno demokrata. Obenem pa prvo žensko na podpredsedniškem položaju, dosedanjo senatorko Kamalo Harris. Pričakuje se, da bo še danes nagovoril Američane.

16:50 

Donald Trump tvita, češ da Pensilvanija, ki jo, kot kaže, izgublja, in Michigan, v kateri je zmagal Biden, uporabljata isti problematični software. Oba sistema da imata iste napake, volitve 2020 pa da so bile popoln kaos. Tvitnil je tudi, da bo imel pozno popoldne po našem času tiskovno konferenco. Ameriški mediji  poročajo, da Joe Biden vidi soboto kot odločilni dan, ko naj bi se le vedelo, kdo je novi ameriški predsednik. 

13:30

Po zadnjih projekcijah, ko je v odstotkovno "mejnih" zveznih državah (Pensilvanija, Georgia, Arizona) preštetih od 90 do 99 odstotkov glasovnic), kaže Bidnu 264 elektorskih glasov, Trumpu 214. 

10:10

Glasovnice po pošti na zahtevo republikancev ločene od ostalih

Sodnik ameriškega vrhovnega sodišča Samuel Alito je v petek zavrnil zahtevo pensilvanskih republikancev, da bi takoj ustavili štetje glasovnic v Pensilvaniji, ki so prispele po torkovih predsedniških volitvah. Je pa odredil, da se te glasovnice loči od drugih. 

Zahteva republikancev zadeva več tisoč glasovnic, oddanih po pošti do dneva volitev 3. novembra, ki so prispele tri dni po volitvah. Po poročanju ameriškega CNN gre za okoli 4000 glasovnic, ki so večinoma za demokratskega kandidata Josepha Bidna. Republikanska stranka v Pensilvaniji meni, da so te glasovnice neveljavne. "Glede na rezultate volitev 3. novembra bi lahko glasovanje v Pensilvaniji določilo prihodnjega predsednika ZDA," so zapisali v zahtevi. "Ni jasno, ali 67 okrajev zvezne države te glasovnice obravnava ločeno," so dodali po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

Lokalne oblasti so sicer že pred volitvami določile, da je treba te glasovnice ločiti od drugih. Tako bi lahko vse razveljavili, če bi se izkazale za neveljavne. Da je treba te glasovnice ločiti, je potrdil tudi konservativni vrhovni sodnik Alito. Ni pa ugodil zahtevi pensilvanskih republikancev, da se takoj ustavi štetje teh glasovnic. O tem bo predvidoma še danes odločalo celotno vrhovno sodišče, na katerem imajo konservativni sodniki večino šestih od devetih sodnikov. Sodišče bi lahko razveljavilo te glasovnice, vendar pa to ne bo bistveno vplivalo na končne rezultate, saj je po mnenju analitikov glasovnic manj, kot znaša Bidnova prednost pred aktualnim predsednikom Donaldom Trumpom, poroča AFP.

Po preštetih 99 odstotkih glasov Bidnova prednost pred Trumpom v Pensilvaniji znaša nekaj manj kot 28.900 glasov, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Če aktualni predsednik izgubi to državo z 20 elektorskimi glasovi, je zanj bitka za novi mandat na čelu ZDA končana. 

V petek zvečer Biden pri 253 elektorskih glasovih

Demokrat Joe Biden
EPA

Predsedniški kandidat demokratov, nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden, je v petek zvečer, ko se je preštevanje glasov ameriških volivcev v ključnih državah še vedno nadaljevalo, napovedal, da bo zmagal na predsedniških volitvah. Zmage pa ni uradno razglasil, kot je to storil v sredo predsednik Donald Trump, ko še ni bilo preštetih več kot 33 milijonov glasovnic. Biden je pozval Američane, naj ostanejo mirni, ohranijo vero in zaupanje v sistem ter potrpežljivo počakajo, dokler ne bodo prešteti vsi glasovi.

"Vem, da gre zelo počasi, ko gledaš preštevanje na televiziji. Nikoli pa ne smemo pozabiti, da ne gre le za številke. Gre za glasove in volivce. Može in žene, ki so uveljavili svojo temeljno pravico," je dejal Biden in zagotovil, da bo predsednik vseh Američanov, tudi tistih, ki niso volili zanj.

Morda je pričakoval, da bo lahko razglasil zmago glede na razplet v Pensilvaniji, vendar tam še nobena televizija ni upala razglasiti zmagovalca in Biden, ki je doslej vedno trdil, da je potrebno prešteti vse glasove, je za zdaj ostal načelen, čeprav je verjetno nestrpen tako kot vsi drugi. "Številke nam govorijo, da je jasno. Zmagali bomo na volitvah," je dejal. "Poglejte kaj se je zgodilo od včeraj. Zaostajali smo v Georgii, sedaj vodimo in bomo zmagali. Zaostajali smo v Pensilvaniji in bomo zmagali. Zmagujemo v Arizoni, zmagujemo v Nevadi. Smo na poti do več kot 300 elektorskih glasov. Poglejte tudi število glasov na nacionalni ravni," je dejal Biden, ki je doslej dobil 74,4 milijona glasov volivcev po ZDA, Trump pa 70,2 milijona.
Do petka zvečer je imel Biden še vedno zagotovljenih 253 od 270 elektorskih glasov, kolikor jih je potrebno za zmago. Trump jih je imel 214 in tako lahko ostane še najmanj do danes ali kakšen dan več.
Biden za dokončno zmago potrebuje Pensilvanijo z 20 elektorskimi glasovi ali pa kakšno kombinacijo dveh držav, kjer še niso prešteli dovolj glasov, da bi lahko razglasili zmagovalca - Arizona, Georgia, Nevada, Severna Karolina. Štejejo še na Aljaski, ampak tam bo zmagal Trump.

Podporniki Donalda Trumpa včeraj, medtem ko se glasovnice v verjetno odločilni Pensilvaniji še naprej štejejo.
EPA

Trump bi moral za zmago osvojiti Pensilvanijo in še tri države, kar pa ni verjetno, saj trenutno vodi le v Severni Karolini. Biden je do petka zvečer svojo prednost v Pensilvaniji povečal na skoraj 29.000 glasov, vendar pa bo treba prešteti še skupaj okrog 200.000 glasovnic. V Nevadi, kjer niso prešteli še 124.500 glasovnic, je Biden prednost povečal na 22.600 glasov, v Georgii pa na skoraj 4000 in prav toliko glasov še morajo prešteti. Za Georgio je že jasno, da bo potrebno avtomatično ponovno preštevanje glasovnic.
V Severni Karolini vodi Trump s prednostjo več kot 76.000 glasov, v Arizoni pa se je Bidnova prednost zmanjšala na skoraj 29.000 glasov. V Arizoni je ostalo za štetje še okrog 173.000 glasovnic. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta