(SPREMLJAMO) Izrael razglasil vojno stanje, v Gazo odpeljali do sto talcev. ZDA že pošiljajo okrepitve

K. Š.
08.10.2023 07:03

Izraelski varnostni kabinet je danes razglasil vojno stanje, kar omogoča "daljnosežne vojaške korake" po napadih palestinske skrajne organizacije Hamas, so sporočili iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Po poročanju izraelskih medijev je bilo doslej ubitih najmanj 600 Izraelcev, od tega 44 vojakov, več kot 2000 pa jih je bilo ranjenih. V zračnih napadih v Gazi je bilo od sobote ubitih najmanj 313 Palestincev, med njimi 20 otrok, skoraj 2000 pa jih je bilo ranjenih, so sporočile palestinske oblasti. V streljanju izraelske vojske na Zahodnem bregu je bilo ubitih sedem ljudi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da je država v vojni. Voditelji Hamasa so dejali, da so pripravljeni na nadaljnje zaostrovanje.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se oboroženi spopadi med izraelskimi silami in stotinami borcev Hamasa danes po navedbah izraelske vojske nadaljujejo na najmanj 22 izraelskih lokacijah, vključno z vsaj dvema, kjer so oboroženi napadalci zadrževali talce. 

Hamas je v Gazo po dozdajšnjih podatkih odpeljal do 100 izraelskih talcev, vključno z ženskami in otroki.

EPA

Svetovni program ZN za hrano je že pozval k vzpostavitvi humanitarnih koridorjev za dostavo hrane v Gazo. "Zaradi zaostrovanja spopadov se civilisti, vključno z ranljivimi otroki in družinami, soočajo z vse večjimi težavami pri dostopu do osnovnih zalog hrane," so dejali na Svetovnem programu za hrano.

ZDA že pošiljajo podporo

Ameriški predsednik Biden je v soboto obljubil "kot skala trdno" podporo Izraelu, vključno z vojaško pomočjo ZDA. Pogovori o tem na visoki ravni med ameriškimi in izraelskimi uradniki že intenzivno tečejo, je dejal visoki uradnik ameriške administracije.

Joe Biden je izraelskemu premieru že tudi sporočil, da je "dodatna pomoč za izraelske obrambne sile že na poti v Izrael, v prihodnjih dneh pa jih bo še več".

Prav tako so ZDA že ukazale udarni skupini letalonosilk Ford, naj odpluje v vzhodno Sredozemlje. "Ameriško letalonosilko USS Gerald R. Ford, njenih približno 5.000 mornarjev in palubo bojnih letal bodo spremljale križarke in uničevalci, ki bodo pokazali moč, ki naj bi bila pripravljena odgovoriti na vse," je poročal Associated Press.

Asistenca Irana

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran, je danes izvedlo topniški in raketni napad na izraelske položaje na obmejnem območju. Izraelska vojska pa je sporočila, da je s topništvom odgovorila na obstreljevanje z juga Libanona, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Hamas trdi, da je dobil neposredno podporo Irana. Kot so zapisali v sporočilu Hezbolaha, je gibanje "solidarno" z obsežnim napadom iz zraka, morja in kopnega na Izrael, ki ga je v soboto izvedel Hamas. Hezbolah "je napadel tri položaje cionističnega sovražnika v zasedenih libanonskih kmetijah Šeba (...) z velikim številom topniških granat in vodenih izstrelkov", so dodali. Izraelska vojska je sporočila, da je s topništvom odgovorila na obstreljevanje z juga Libanona. "Izraelsko topništvo je v procesu napada na območje Libanona, od koder je bil izstreljen strel," so zapisali v izjavi. Podrobnosti niso navedli.

Teheran podpira Hamasov napad na Izrael. Napad islamskega gibanja Hamas na Izrael je bil po mnenju Irana spontana poteza odporniških sil kot odgovor na nadaljevanje zločinskih dejanj izraelskega režima, je iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahian po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa dejal v telefonskem pogovoru s turškim kolegom Hakanom Fidanom. "Treba je okrepiti solidarnost med islamskimi državami v podporo palestinskemu ljudstvu in odporu," je po poročanju iranske tiskovne agencije Irna še dejal iranski diplomat.

(FOTO in VIDEO) Gaza tarča povračilnih napadov, boji se nadaljujejo tudi v Izraelu

Palestinci pregledujejo uničeno okolico Palestinskega stolpa, potem ko so izraelska vojaška letala napadla stolp v mestu Gaza.
EPA

V nasilju, najhujšem na območju v več desetletjih, je doslej umrlo že več kot 400 ljudi. Po navedbah izraelske vojske je bilo ubitih več kot 200 Izraelcev, ranjenih pa okoli 1000. Predstavniki Gaze pa so povedali, da je v izraelski povračilni akciji umrlo najmanj 232 Palestincev, skoraj 1700 pa je ranjenih.

Zgornje nadstropje stanovanjske stavbe je močno poškodovano, potem ko je stavbo v Tel Avivu v Izraelu zadela raketa, ki je bila očitno izstreljena iz Gaze,
EPA

Med umrlimi tudi tujci

Ob napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael so med žrtvami tudi tuji državljani. Med drugim sta bila po poročanju tujih tiskovnih agencij ubita dva Tajca in Britanec. Poljska je napovedala zračno evakuacijo svojih državljanov iz Izraela, medtem ko so številne letalske družbe odpovedale lete v Tel Aviv.

Poljska pa se je danes odločila za evakuacijo svojih državljanov iz Izraela, je na družbenih omrežjih objavil obrambni minister Mariusz Blaszczak. "Za naše rojake bomo poslali transportna letala C-130 Hercules," je zapisal.

Predsednik Andrzej Duda je pozneje potrdil, da je Poljska poslala transportna letala vojaškega letalstva za izvedbo evakuacije Poljakov, ki so trenutno v Izraelu. Nekateri naj bi že čakali na letališču Ben Gurion v Tel Avivu.

Številne letalske družbe so sicer odpovedale lete v Tel Aviv. Med drugim so se za to odločili pri Air France, Lufthansi, Austrian Airlines, Swiss Airu, American Airlines, Emirates, Ryanairu in Wizzairu.

Izraelski letalski prevoznik El Al je danes sporočil, da za zdaj ohranja lete v Tel Aviv, čeprav so bili nekateri leti, ki jih izvajajo tuji partnerji, odpovedani. Prav tako niso ustavljene komercialne letalske povezave z izraelskim mednarodnim letališčem v Eilatu, turistični destinaciji ob Rdečem morju.

Kakšni so odzivi iz sveta?

Papež Frančišek je pozval k prenehanju napadov in nasilja v Izraelu ter dejal, da terorizem in vojna ne bosta rešila nobenih problemov, ampak bosta le še bolj prizadela in ubila nedolžne ljudi. "Vojna je poraz, samo poraz. Molimo za mir v Izraelu in Palestini," je dejal papež v tedenskem nagovoru vernikom na Trgu svetega Petra.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da se je pogovarjal z izraelskim predsednikom vlade in potrdil solidarnost Ukrajine z Izraelom. Izrazil je tudi sožalje žrtvam v trenutnih napadih. "Predsednik vlade me je obvestil o trenutnih razmerah ter ukrepih izraelskih obrambnih sil in organov pregona za odvrnitev napada. Opozoril sem na sodelovanje med izraelsko policijo in ukrajinskimi diplomati glede varnosti in zaščite ukrajinskih državljanov v Izraelu," je dodal.

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi nasilja in vse vpletene pozvalo k prekinitvi ognja in umiritvi razmer. Ob tem so v Pekingu pozvali tudi k t. i. rešitvi dveh držav, ki vključuje ustanovitev neodvisne palestinske države, poročajo tuje tiskovne agencije.

K vrnitvi za pogajalsko mizo "brez predpogojev" in uresničitvi rešitve dveh držav je pozvala tudi AU. Vodja komisije AU Musa Faki Mahamat je na svetovne sile naslovil prošnjo, naj "prevzamejo odgovornost za uveljavitev miru in zagotovitev pravic obeh narodov", češ da je "zanikanje temeljnih pravic palestinskega ljudstva, zlasti pravice do neodvisne in suverene države, glavni vzrok stalnih izraelsko-palestinskih napetosti".

Na spopade so se danes med drugim odzvale tudi Nova Zelandija, Avstralija in Indonezija. Novozelandski premier Chris Hipkins je izrazil "resno zaskrbljenost". "Nova Zelandija nedvoumno obsoja teroristične napade na Izrael, ki jih vodi Hamas," je dejal in izrazil zaskrbljenost Wellingtona, da se bodo razmere v prihodnjih dneh še zaostrile. Vse strani je pozval k zadržanosti, zaščiti civilistov in spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava.

Reuters

Avstralski premier Anthony Albanese je medtem na družbenem omrežju X zapisal, da Avstralija "v tem času stoji ob strani prijatelju Izraelu". "Obsojamo neselektivne in odvratne napade Hamasa na Izrael, njegova mesta in civiliste," je zapisal in dodal, da ima Izrael pravico do obrambe.

Globoko zaskrbljenost zaradi spopadov in pozive k miru je izrazila tudi Indonezija, siceršnja podpornica palestinske strani. "Srž konflikta, to je izraelska okupacija palestinskih ozemelj, je treba rešiti v skladu s parametri, o katerih so se dogovorili ZN," je v izjavi zapisalo zunanje ministrstvo v Džakarti.

K zadržanost in umiritvi napetosti je danes pozvala tudi mirovna misija ZN v Libanonu (Unifil). "Smo v stiku z oblastmi obeh strani, na vseh ravneh, da bi se izognili resnejši eskalaciji," je zapisala na omrežju X.

Spopade je v soboto že obsodilo več članic EU, vključno s Slovenijo, kot tudi Velika Britanija, ZDA, Ukrajina in Indija. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je med drugim izrazil solidarnost EU z izraelskim narodom in ogorčenje nad napadi Hamasa, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je pozval k takojšnjemu prenehanju nasilja in mirni rešitvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta