Slovenec v Avstraliji: Pri dobrodelnosti že prihaja do prevar, ljudje iz Evrope naj bodo previdni

Asja Lednik
08.01.2020 10:46

"Ljudje na prizadetih področjih so pokazali neverjetno solidarnost tako s soljudmi kot z živalmi, od drugod donirajo v nešteto skladov - od skladov za reševanje živali, za družine gasilcev, za obnove objektov zgodovinskega pomena pa do skladov za prevoz sena za preživelo živino ter celo za nakup naprave za molžo, ker je tudi krave na kriznih območjih treba vsak dan molsti."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Požari, ki že več mesecev divjajo v Avstraliji, so od septembra zahtevali 25 žrtev, zgorelo je skoraj 2000 domov, poginilo več milijonov živali, škoda pa po navedbah Združenja avstralskih zavarovalnic znaša najmanj 700 milijonov avstralskih dolarjev oziroma 434 milijonov evrov. Oblak dima je viden tudi v 12.000 kilometrov oddaljenih Čilu in Argentini, je včeraj poročala STA. Kako dogajanje v državi spremlja Slovenec Andrej Lavtar, ki se trenutno tam mudi? "Na področjih, kjer požarov ni, se življenje odvija bolj ali manj nemoteno. Turistov v večjih mestih ne manjka, tu pa tam kdo nosi masko zaradi dima, a oblasti sporočajo, da kadar pride do večjih koncentracij dima, niti maske niso dovolj učinkovite. Svetujejo, naj ljudje raje ostanejo v zaprtih prostorih. V nacionalnih parkih, kjer gori, so bili pretežno avstralski turisti evakuirani. Drugod se je obisk posledično povečal," pripoveduje sogovornik. Četudi požar za seboj pušča katastrofalne posledice, panike med ljudmi za zdaj ni, pove Lavtar. "Vlada pa splošna zaskrbljenost, do kdaj bi vse skupaj utegnilo trajati, saj se je sezona visokih temperatur in požarov šele začela."

EPA

Ljudje pokazali neverjetno solidarnost

Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, ocenjuje, da v izrednih vremenskih razmerah in razdaljah avstralskim gasilcem primanjkuje predvsem kapacitet: "Na terenu imajo okoli 3000 gasilcev, sedaj še enako število vojakov, ki pa nimajo opreme, niti niso usposobljeni za to delo," je povedal za Večer in opozoril, da stanje v Avstraliji spremljajo tudi slovenski gasilci, ki so že sporočili, da so pripravljeni priskočiti na pomoč. Absolutno pripravljenost kažejo tudi Avstralci, po besedah Andreja Lavtarja je, predvsem na podeželju, vsak odrasel moški prostovoljni gasilec, tudi v oddaljenih krajih čakajo na morebiten klic.

Reuters
Reuters

Pri dobrodelnosti že prihaja do prevar

Ker je trenutno v Avstraliji tudi visoka sezona kriketa, organizirajo dobrodelne tekme, pa tudi dražbe športnih artiklov s spominsko vrednostjo in podobno. Pomoč nudijo tudi zvezdniki, igralec Chris Hemsworth je včeraj, denimo, obljubil milijon dolarjev. "Sinoči so poročali o krizi upravljanja z vsemi dobrodelnimi sredstvi, pojavljajo pa se tudi že prevare, zato naj bodo posebej previdni ljudje iz Evrope, kam nakazujejo denar. Tovrstne donacije bodo predstavljale glavnino sredstev predvsem za gospodarsko okrevanje prizadetih območij, vlada bo namreč kmetom in malim podjetjem omogočila samo poceni premostitvena posojila," pripoveduje Andrej Lavtar.

Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta