Šesterica, ki je leta 1981 v Medžugorju "zagledala Marijo", danes našla tržno nišo: Ljudje mislijo, da bi morali pasti ovce

A.L.
01.08.2019 11:27

Legenda pravi, da je 24. junija 1981 šest mladostnikov iz Medžugorja zatrjevalo, da se jim je na medžugorskih pobočjih večkrat zapored prikazala devica Marija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tatjana Vrbnjak

Po uradnih podatkih iz leta 2013 je od leta 1981, ko je skupina mladostnikov v Medžugorju imela prvo videnje Marije, tja "prikapljalo" 2,85 milijarde evrov, zabeležili so več kot 65 milijonov nočitev. Podatke so uspeli pridobiti iz doktorske naloge Vencela Čuljaka, ki je pred petimi leti na Fakulteti za družbene vede v Medžugorju zagovarjal disertacijo z naslovom "Fenomen Medžugorja kot svetovna znamka in top destinacija verskega turizma". 

Dva milijona nočitev letno

Hrvaški portal Index, ki se je danes razpisal o fenomenu Medžugorja, za primerjavo ponuja podatke o turizmu iz lanskega leta, ki je bilo za južne sosede rekordno. Takrat je Hrvaška beležila približno 106 milijonov nočitev, Dubrovnik pa približno štiri milijone nočitev na leto. Medžugorje, majhen bosanski kraj, se lahko pohvali s kar dvema milijonoma nočitev letno. Danes tam živi manj kot štiri tisoč ljudi, v kraju je približno 400 nastanitvenih enot. Vsaka od njih ima v povprečju 45 postelj. To pomeni, tako poroča Index, da praktično vsi prebivalci mesta živijo od romarskega turizma. Romarji so, kot kažejo podatki, ki jih povzema hrvaški Index, za potne stroške namenili doslej kar 8,5 milijarde evrov, zato so lahko ob tem še posebej zadovoljni prevozniki, ki turiste vozijo v kraj. Vsak romar naj bi vsakodnevno v povprečju tam pustil 45 evrov, zadovoljni so lahko tudi v Cerkvi. Tja so doslej brez donacij priromali več sto milijonski zneski in to kljub dejstvu, da Vatikan nikoli ni priznal Medžugorja kot uradnega svetišča.

Šesterica Marijo prvič uzrla leta 1981

In kako se je vse skupaj pravzaprav začelo? Legenda pravi, da je 24. junija 198 šest mladostnikov iz Medžugorja, in sicer Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Ivan Ivanković in Milka Pavlovič, zatrjevalo, da se jim je na medžugorskih pobočjih večkrat zapored prikazala devica Marija, podobno kot naj bi se zgodilo v francoskem Lourdesu in portugalski Fatimi. Videz podobe jih je sprva prestrašil, zato so pobegnili in se naslednji dan v nekoliko drugačni zasedbi vrnili. Na istem mestu se je ponovno pojavila podoba, takrat naj bi ugotovili, da gre za Marijo. Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Marija Pavlovič in Jakov Čolo so začeli moliti in se pogovarjati z Marijo. Od tistega dne so vsi, z izjemo Milke Pavlovič in Ivana Ivankoviča vsakodnevno videvali Marijino podobo.

Tatjana Vrbnjak

Kakšno je njihovo življenje danes?

Hrvaški Index je poizvedoval, s čim se danes preživlja šesterica, ki je pred 38-leti "uzrla Marijo". Izkazalo se je, da so prav vsi med njimi poročeni in imajo otroke, večina jih živi v Medžugorju, kamor so se preselili iz rojstnih krajev. Odgovor na vprašanje, od česa živijo, pa je preprost. Od romarskega turizma.
Sarajevčanka Mirjana Dragičević, rojena leta 1965, velja za najbolj znano vidkinjo Marije v Medžugorju. Slednja naj bi Mariji obljubila, da se bosta vsako leto na njen rojstni dan, ki ga praznuje marca, srečali. Danes ima Dragičevićeva dva otroka in moža, skupaj z družino živi v Medžugorju, kjer se ukvarja s turizmom. Poleg tržne niše, ki jo je našla v majhnem bosanskem kraju, naj bi njena "naloga" bila tudi, da vsakodnevno moli za nevernike.
Ivanka Ivaković, ki je bila 24. junija 1981 med šesterico, ki je "uzrla Marijo", je povedala, da je s podobo Marije do leta 1985 komunicirala vsakodnevno. Od takrat naj bi se ji prikazovala le še enkrat na leto, vselej na dan njenega rojstnega dne. S soprogom in tremi otroki živi v Medžugorju.

Papež izrazil dvom

Mnogi pričevanjem šesterice in na tisoče vernikom, ki trdijo, da v majhnem bosanskem kraju videvajo Marijino podobo, ne verjamejo povsem. Tudi papež Frančišek je že vse od začetka izražal resen dvom v domnevna razodetja v Medžugorju, nedavno pa je vendarle popustil in dovolil romanja v Medžugorje, kar pomeni, da bodo romanja od sedaj naprej tudi uradno lahko organizirale škofije in župnije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta