SVET

Salomonovo otočje stresel močan potres

STA, A.L.
22.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Oblasti so sprva izdale opozorilo pred cunamijem, a so ga po nekaj urah preklicale, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah ameriškega geološkega inštituta USGS je bilo žarišče potresa blizu kraja Malango, okoli 40 oddaljenega od prestolnice Honiara, na globini 15 kilometrov pod površjem. Tla so se stresla ob 13.03 po krajevnem času (ob 3.03 po srednjeevropskem).

Številni ljudje so se v paniki skušali zateči z obalnih območij v višje predele.

O mrtvih ali poškodovanih za zdaj ne poročajo, je pa tresenje tal po poročanju lokalnih medijev poškodovalo več zgradb. V Honiari so po potresu začasno prekinili oskrbo z elektriko, da bi preverili morebitno škodo na električnih vodih.

Potresi so na Salomonovem otočju, kjer živi 725.000 ljudi, pogosti, saj država leži na t. i. ognjenem obroču, kjer se stikajo velike tektonske plošče. Pogosti so tudi izbruhi vulkanov. Na ognjenem obroču leži tudi Indonezija, ki jo je močan potres prizadel v ponedeljek in zahteval številne smrtne žrtve.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?