Rusija za prihodnje leto načrtuje 30-odstotno povečanje obrambnih izdatkov

STA, Gr.G.
30.09.2024 17:55

Tudi Ukrajina namerava prihodnje leto okrepiti izdatke za obrambo in varnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Rusija namerava prihodnje leto povečati obrambne izdatke za približno 30 odstotkov, s čimer bo lahko več sredstev namenila za financiranje vojne v Ukrajini, je razvidno iz danes objavljenega osnutka proračunskega načrta. S tem bi obrambni proračun Rusije prihodnje leto lahko znašal okoli 130 milijard evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Celoten proračun Rusije za prihodnje leto naj bi znašal 41,5 bilijona rubljev oziroma skoraj 400 milijard evrov. Okoli 40 odstotkov proračuna naj bi predstavljali izdatki za obrambo in varnost, pri čemer bi obrambni izdatki znašali 13,5 bilijona rubljev ali 130 milijard evrov. S tem bi Moskva lahko namenila dodatna sredstva za financiranje vojne v Ukrajini.

EPA

Obrambni izdatki ne vključujejo vseh sredstev, ki jih Rusija namenja za vojno v Ukrajini. Ti namreč vključujejo tudi izdatke, ki jih Moskva označuje kot "notranja varnost" oziroma kot "strogo zaupno", poroča AFP.

Kot je sicer prejšnji torek pojasnil ruski minister za finance Anton Siluanov, je glavna prednostna naloga vlade pri pripravi proračuna krepitev socialne podpore državljanom. "Druga je zagotavljanje izdatkov za obrambo in varnost, zagotavljanje sredstev za posebno vojaško operacijo in podporo družinam udeležencev posebne vojaške operacije," je dodal.

Tudi Ukrajina namerava prihodnje leto okrepiti izdatke za obrambo in varnost, ki bodo predstavljali več kot 60 odstotkov celotnega proračuna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta